Кому категорично не можна їсти червоний борщ: лікарі дали несподівану відповідь

Найулюбленіша і найшанованіша страва в Україні – це червоний борщ. Що не дивно, адже його складники у тандемі створюють ідеальну збалансовану страву, яка не лише смачна, а й дуже корисна для нашого організму. Проте медики забороняють їсти червоний борщ деяким людям, бо він може бути шкідливим для них. У чому користь борщу, а кому його вживати не слід.

Яка користь червоного борщу: що важливо пам'ятати про улюблену страву

борщ
Червоний борщ, приготований за традиційним рецептом, є потужним джерелом білків, жирів та вуглеводів, які налагоджують нормальну роботу всіх систем організму. А мінерали, вітаміні та ферменти, що містяться у страві, підтримують енергетичний баланс нашого тіла. Тому український борщ можна по праву назвати справжнім суперфудом.

Якщо регулярно вживати борщ на м’ясному бульйоні, покращиться робота травної системи, організм очиститься від шлаків і токсинів. Також ця страва благотворно впливає на мікрофлору кишківника за рахунок вмісту рослинної клітковини. Завдяки збалансованому вмісту тваринних та рослинних жирів червоний борщ має жовчогінний ефект, тому вкрай корисний для ефективної роботи печінки. Отже, підсумовуючи, можна сказати, що борщ позитивно впливає на роботу всього організму, сприяючи зміцненню здоров’я людини.

Чим шкідливий борщ: кому не можна їсти

Лікарі не рекомендують їсти борщ тим, хто хворіє на діабет ІІ типу. Оскільки у страві містяться рослинні цукри, які можуть спровокувати негативні наслідки для організму цих людей. Також медики рекомендують не  зловживати борщем людям, які страждають від сечокам’яної хвороби. Не можна їсти борщ тим, хто має гастрит, виразку шлунку, панкреатит.


Лікарі гастроентерологи розповіли, кому не можна їсти борщ

Червоний борщ – це не лише символ української кухні, але й джерело вітамінів та мікроелементів. Проте, незважаючи на його корисні властивості, лікарі попереджають, що ця страва може бути шкідливою для деяких людей.

Кому ж варто обмежити або взагалі виключити борщ зі свого раціону?

Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту:Борщ містить багато кислоти, яка може подразнювати слизову оболонку шлунка та кишечника.
Особливо обережними потрібно бути людям з гастритом, виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки, панкреатитом та колітом.
Людям із захворюваннями нирок:Борщ містить оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів у нирках.
Людям з сечокам'яною хворобою варто обмежити споживання борщу.
Людям із цукровим діабетом:Буряк, який є основним інгредієнтом борщу, містить багато цукру.
Людям із цукровим діабетом потрібно контролювати споживання борщу та враховувати його глікемічний індекс.
Людям з підвищеною кислотністю шлунка:Борщ може спровокувати печію та інші неприємні симптоми.
Людям з індивідуальною непереносимістю окремих інгредієнтів:Деякі люди можуть мати алергію на буряк, капусту або інші овочі, що входять до складу борщу.

Важливо:

Якщо ви маєте будь-які хронічні захворювання, перед вживанням борщу проконсультуйтеся з лікарем.
Не зловживайте борщем, навіть якщо у вас немає протипоказань.
Приготування борщу на неміцному м'ясному бульйоні, або овочевому, зменшить негативний вплив на організм.
Пам'ятайте, що здорове харчування – це запорука гарного самопочуття.