Кому категорично заборонено їсти молоду картоплю

У магазинах та на ринках активно торгують молодою картоплею. Молода картопля – це не просто ранній овоч, а справжній символ літа, який дарує нам свій неповторний смак та аромат. Її ніжний смак та аромат неможливо з чимось сплутати. Однак, важливо пам'ятати, що не всім можна ласувати цим ласощами. Існує ряд протипоказань, про які слід знати, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю. Але чи всім можна ласувати цим весняним овочем? На жаль, є категорії людей, яким краще утриматися від вживання молодої картоплі. Про це розповідає Дніпровська порадниця.  

Кому ж категорично не можна їсти молоду картоплю?

Людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту:

Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки: ніжна шкірка молодої картоплі містить багато соланіну, який може дратувати слизову оболонку шлунка та посилювати симптоми виразки.
Гастрит з підвищеною кислотністю: молода картопля стимулює секрецію шлункового соку, що може призвести до загострення гастриту.
Коліт: груба клітковина, яка міститься в молодій картоплі, може дратувати кишечник та посилювати симптоми коліту.

Людям з цукровим діабетом:

Молода картопля має високий глікемічний індекс, що може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові у людей з діабетом.

Людям з порушеннями роботи нирок:

Молода картопля містить багато калію, який може бути шкідливим для людей з нирковою недостатністю.

Вагітним та годуючим жінкам:

Вживання великої кількості молодої картоплі може призвести до накопичення нітратів в організмі, що негативно впливає на розвиток плода або дитини.

Дітям до 3 років:

травна система маленьких дітей ще не досконала і не може впоратися з грубою клітковиною, яка міститься в молодій картоплі.

Важливо також пам'ятати про те, що вживати молоду картоплю рекомендується не раніше червня, коли вона вже встигне набратися корисних речовин і позбутися шкідливого соланіну.

При виборі молодої картоплі слід віддавати перевагу бульбам дрібного та середнього розміру з гладкою шкіркою без зелених плям.

Лікарі кажуть, що шкідливість від надлишку нітратів в молодому коренеплоді переважить всі його переваги.

Перед приготуванням молодої картоплі

Щоб уникнути проблем зі здоров'ям, людям з протипоказаннями рекомендується замінити молоду картоплю на інші овочі, такі як кабачки, цвітна капуста, морква або буряк.

Молода картопля багата на нітрати

У молодій картоплі може бути багато нітратів, бо її вирощують в прискореному темпі, щоб встигнути в сезон.

Найбільше небезпечної речовини в шкірці картоплі. Але одночасно саме шкірка містить максимальну кількість корисних речовин. Якщо ви впевнені у виробнику, а можливо самі виростили овоч на городі, то не зіскрібайте шкірку занадто ретельно, а краще - готуйте прямо в ній. 

Молоду картоплю краще варити, а не смажити.

А ось куплений на ринку овоч краще замочити в холодній воді на півгодини. Такий спосіб допоможе зменшити кількість шкідливих речовин на чверть.

Пам'ятайте, що здорова та збалансована

Дотримуючись цих простих порад, ви зможете насолодитися смаком молодої картоплі без шкоди для здоров'я.

Чим корисна молода картопля

Молода картопля – це джерело вітамінів та мінералів, необхідних для нашого організму.

Вона багата на:

Вітамін C: важливий антиоксидант, який зміцнює імунітет та захищає клітини від пошкоджень.
Вітамін B6: необхідний для нормальної роботи нервової системи та обміну речовин.
Калій: допомагає регулювати артеріальний тиск та роботу серця.
Магній: необхідний для здоров'я кісток, м'язів та нервової системи.
Клітковина: покращує роботу шлунково-кишкового тракту та дає відчуття ситості.

Картопля багата окремими мікроелементами, особливо вітаміном С, - з'їдена зі шкіркою одна середня картопляна бульба вагою в 150 г забезпечує близько половини добової потреби у вітаміні С для дорослих (100 мг).

Крім того, картопля є хорошим джерелом вітамінів В1, В3, В6 і мінералів, таких як залізо, калій, фосфор і магній, містить фолат, пантотенову кислоту і рибофлавін.

Картопля також містить харчові антиоксиданти, які відіграють важливу роль у профілактиці захворювань, пов'язаних зі старінням.