Комунальні тарифи, виплати для переселенців, вилучення банкнот: які зміни чекають на українців з 1 серпня

Комунальні тарифи, виплати для переселенців, оновлені посвідчення водія та субсидії, — на українців з 1 серпня чекає низка змін. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Кому з внутрішньо переміщених людей продовжать допомогу

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) отримуватимуть виплати від держави наступного місяця без змін. Мова йде про громадян з-поміж ВПО, яким була автоматично продовжена допомога з 1 березня 2024, або які зверталися за її призначенням після цієї дати.

Серпень стане останнім місяцем піврічного періоду, на який Кабмін продовжував виплати.

Проте в уряді запевняють, що ВПО отримуватимуть кошти й після завершення цього терміну. Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук розповіла, що відповідне рішення вже прийнято. До того ж отримувачів може стати більше.

З 1-го березня 2024 Кабмін запровадив нові правила: для ВПО, які отримували допомогу у розмірі 2-3 тисяч гривень протягом 2022-2023 років, її було продовжено ще на 6 місяців (до 1 вересня 2024), але лише за певних умов.

Виплати автоматично перепризначили пенсіонерам з невеликою пенсією, особам з інвалідністю, дітям-сиротам. За заявою допомогу продовжили людям, які не можуть працювати, доглядають дітей, важко хворих, осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи.Субсидії для українців
Українцям із 1 серпня продовжать надавати субсидії на оплату житлових та комунальних послуг, абонентського обслуговування для споживачів, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Житлову субсидію мають право отримати родини, витрати яких на оплату житлово-комунальних послуг перевищують обов’язковий платіж. Розраховують її індивідуально для кожної родини з огляду на встановлену соціальну норму житла, рівень доходу й вартості оренди, а також кількість членів сім’ї.

За даними Міністерства соціальної політики України, обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить від доходів родини. Зокрема, діє така формула:

  • обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;
  • середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, після чого визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (тобто 2 920 гриаень);
  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, після чого визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

Новий вид субсидії можуть отримати переселенеці, зокрема йдеться про компенсацію оренди житла. Мінсоцполітики готує відповідний додатковий інструмент державної підтримки для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Чи запрацює він у серпні, поки що не відомо.

Субсидія для ВПО призначатиметься за принципом, аналогічним призначенню житлової субсидії.

З обігу вилучать популярну банкноту

Від 1 серпня 2024 року Нацбанк почне вилучати з обігу банкноти старого зразка номіналом 500 грн (випуск 2003-2007 років). Поступово такі купюри будуть замінені на сучасні (зразка 2014 року та наступних років випуску).

Як зазначають у НБУ, громадяни без обмежень зможуть продовжувати розраховуватися банкнотами старого зразка, їх не потрібно спеціально обмінювати.

Вилучення з обігу передбачає, що українські банки не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій, а Нацбанк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Комунальні тарифи: скільки платитимуть українці

У серпні 2024 року ціни на електроенергію, газ та воду залишатимуться незмінними.

У серпні вартість електроенергії для споживачів залишиться на рівні 4,32 грн за кВт-год.

Згідно з тарифами на електроенергію в Україні з 1 серпня, суми у платіжках будуть такими:

  • якщо спожито 250 кіловат-годину – 1 080 гривень;
  • якщо спожито 500 кіловат-годину – 2 160 гривень;
  • якщо спожито 1 000 кіловат-годину – 4 320 гривень.

Проте власники двозонних лічильників зможуть заощаджувати, оскільки з 23:00 до 07:00 електроенергія коштуватиме лише 2,16 грн за кВт-год.

Ціна на газ для побутових споживачів становить 7,96 грн за куб. Інші постачальники пропонують газ за цінами від 7,7 до 9,9 грн за куб.

У серпні у великих містах українці сплачуватимуть за воду, як і у минулі місяці. А от у маленьких містах можливе здорожчання, оскільки місцева влада має право самостійно встановлювати ціни на ці послуги.

Оновлені посвідчення водія

Усі територіальні сервісні центри України від 1 серпня зобов’язані перейти на новий формат водійських посвідчень.
Від 1 серпня 2024 року в Україні набирає чинності нова система видавання водійських посвідчень та свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів з посиленим захистом від підробок.

Нововведення передбачає запровадження спеціальних захисних елементів у бланках документів, а також розміщення QR-коду для онлайн-перевірки автентичності.

Нова система видавання документів покликана підвищити рівень безпеки на дорогах та ускладнити діяльність зловмисників, які займаються виготовленням підробок.

Рішення про введення нових документів було ухвалено Кабінетом міністрів України у грудні 2023 року з метою протидії масовому виготовленню та збуту підроблених посвідчень водія. За даними правоохоронних органів, цей вид злочинної діяльності останнім часом значно активізувався.

Важливо зазначити, що власникам чинних водійських посвідчень та свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів не потрібно обмінювати їх на нові зразки. Старі документи залишаються чинними до закінчення терміну їхньої дії.

Поїздів із жіночими купе більшає

З 1 серпня ще у чотирьох поїздах в Україні з'являться жіночі купе. "Укрзалізниця" додає жіночі купе на таких рейсах далекого сполучення:

  • № 1/2 Харків – Івано-Франківськ.
  • № 5/6 Запоріжжя – Ясіня;
  • № 43/44 Черкаси – Івано-Франківськ;
  • № 95/96 Київ – Рахів.

Квитки до жіночих купе на вказані поїзди доступні у продажу з 13 липня. Посадка до відповідних вагонів доступна жінкам та дітям, яким не виповнилося 6 років.

Таким чином, з 1 серпня в Україні налічуватиметься вже 12 поїздів з жіночими купе.

Також раніше ми писали Як отримати допомогу на дитину, народжену за кордоном. Покрокова інструкція