Квашена капуста: еліксир здоров'я чи тиха загроза? Що станеться, якщо їсти її щодня

Осінь і зима - час, коли банки з соліннями і квашеннями посідають почесне місце в коморах мільйонів українців. І серед усіх домашніх заготовок особлива любов дістається квашеній капусті. Але цей звичний продукт - не просто смачна добавка до картоплі чи тушонки. Експерти впевнені: регулярне вживання квашеної капусти може приносити організму як користь, так і шкоду, повідомляє Дніпровська порадниця. Тож варто розібрати, що ж відбувається з тілом, якщо їсти її щодня.

Що означає квашена капуста

Квашена капуста - це ферментований продукт, при приготуванні якого потрібні тільки сіль, капуста і час. Процес ферментації надає їй гострого, злегка кислого смаку, який багато хто обожнює. Вона може бути здоровою добавкою до збалансованого раціону. Зокрема, процес ферментації робить її хорошим джерелом пробіотиків.

Чому щодня потрібно їсти квашену капусту

Дієтологи зазначають, що люди, які їдять квашену капусту щодня, можуть отримати покращення роботи кишківника та серця. Однак важливо пам'ятати про високий вміст натрію. Загалом, лікарі рекомендують вивчати потенційну користь і ризики будь-якого продукту, який ви їсте регулярно - зокрема квашеної капусти.

Експерти поділилися плюсами та мінусами вживання квашеної капусти.

Покращиться здоров'я кишківника

Оскільки квашена капуста - це ферментована капуста з сіллю, почнемо саме з цього. 

Цей продукт містить пребіотики та живі пробіотики - вони живлять і поповнюють корисну мікрофлору кишківника, підтримують здоровий мікробіом, а також виробляють постбіотики - недооцінений інструмент для здоров'я шлунково-кишкового тракту.

Постбіотики - це корисні сполуки, які зменшують запалення, підтримують бар'єрну функцію кишківника і покращують травлення та засвоєння поживних речовин.

Ви отримаєте природний імунний бустер без БАДів

Ви, можливо, не асоціюєте квашену капусту з імунітетом так само, як цитрусові. Однак дієтологи та дані досліджень показують, що вона може посилювати захист організму.

Мова не про те, що ви ніколи більше не захворієте, але дослідження свідчать: ферментовані продукти можуть знизити ризик застуди і допомогти швидше відновитися.

Крім того, квашена капуста містить вітамін C, який допомагає організму боротися з інфекціями.

Ви заповните дефіцит клітковини

Більшість людей споживає мало клітковини, але регулярне додавання квашеної капусти може наблизити вас до норми.

Завдяки вмісту клітковини, квашена капуста допомагає підтримувати регулярні випорожнення, баланс рівня цукру і відчуття ситості.

Квашена капуста містить нерозчинну клітковину, яка не розчиняється у воді, але допомагає покращувати перистальтику кишечника.

Ви відчуватимете більшу ситість


Їжа - це не тільки "паливо", а й задоволення. Ситість - це важливий фактор, який підтримує здорове харчування.

Сильний кисло-гострий смак додає сенсорного розмаїття і робить збалансовану їжу приємнішою, покращуючи насичення й утримання здорових звичок.

Може покращитися водно-сольовий баланс

Несподівано, але факт. Квашена капуста містить натрій. І хоча його часто вважають мінусом, помірна кількість натрію може бути корисною для спортсменів і людей, які сильно пітніють, щоб підтримати електролітний баланс.

Є дослідження, в яких йдеться про те, що квашена капуста може зменшувати затримку рідини, але найбільш виражений ефект спостерігався в клінічних умовах. Важливо консультуватися з фахівцем, якщо у вас є обмеження щодо солі.

Зміцняться серце і кістки

Ферментовані продукти можуть знижувати тиск і рівень холестерину в складі загального здорового раціону. Раутенстайн додає, що щоденне вживання капусти підтримує і здоров'я кісток:

Квашена капуста багата на вітамін K2, який допомагає спрямовувати кальцій у кістки, а не допускати його накопичення в артеріях.

Ви можете відчувати менше стресу і бути більш зосередженими

Дослідження показують, що ферментовані продукти можуть підтримувати ментальне та когнітивне здоров'я.

Негативні сторони поїдання квашеної капусти

Можна переборщити із сіллю

Натрій потрібен організму, але його надлишок небезпечний.

Часте або надмірне вживання квашеної капусти може призвести до надлишку натрію, що збільшує тиск або сприяє затримці води у деяких людей.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежити сіль до 2300 мг на добу, а ідеальна норма - 1500 мг.

Може боліти живіт

Якщо ви їсте капусту заради користі для кишківника, будьте готові: у деяких людей вона викликає дискомфорт.

У новачків у ферментованих продуктах або у людей із чутливим шлунково-кишковим трактом надлишок квашеної капусти може спричинити газоутворення, здуття і спазми.

Також раніше ми писали Відмова від їжі. Що таке інтервальне голодування