Липень та серпень 2024. Синоптики розповіли про літо в Дніпрі та області

Синоптики Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології підбили підсумки та розповіли, яким був липень у Дніпрі та області. Про це повідомляє Дніпровська порадниця

В липні переважала дуже тепла, суха погода. Аномально теплими виявились перша та друга декади місяця: середня добова температура повітря на 4-10° перевищувала норму і визначилась по області 23-32° тепла. Максимальна температура в дуже спекотні дні досягала 37-39° тепла. По м Дніпро 1, 2 та 3 липня був перекритий історичний максимум температури повітря цих діб на 1,2, 2,8 та 0,4° і становив відповідно 36,1°, 38,4° та 37,8°  тепла.

В третій декаді переважав температурний режим близький до норми і становили 23-25° тепла. Мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі знижувалась до 11-16° тепла. Середня температура повітря за липень виявилась на 3,5-4,9° вища за норму і становила по області 26-27° тепла. Сума опадів в середньому по області за даними метеостанцій за липень склала 12 мм або 25% норми.

агро

В третій декаді липня на Дніпропетровщині  спостерігалась  суха, з нестійким температурним режимом погода.
Середня декадна температура  23-25°С.
Максимальна температура повітря 32-34°С тепла, поверхня ґрунту в цей час нагрівалась до 58-67°С. 
Мінімальна температура 11-16°С.
Середня температура ґрунту на глибині 10 см становила по області 29-31°С.
Опади невеликі протягом 1-2 днів, а їх кількість  склала 1-5  мм.
Середня декадна відносна вологість повітря дорівнювала 51-58%. Впродовж 3-6 днів скрізь по області  в денні години відносна вологість знижувалась до 30 % і нижче. 
Вітер був помірний до сильного 10-14  м/с.         
Внаслідок зниження температурного режиму та підвищення вологості повітря було послаблення повітряної засухи, але через відсутність істотних опадів продовжувалось посилення ґрунтової засухи. Агрометеорологічні умови для формування урожаю та вистигання пізніх сільськогосподарських культур залишалися  несприятливими.
У кукурудзи зерно досягло молочної стиглості та розпочалась фаза воскової стиглість.
У соняшника тривало масове цвітіння.
У середньостиглих сортів яблунь, слив та груш тривало достигання плодів та припинення росту пагонів в довжину. У пізніх сортів плодових тривав налив плодів та накопичення у них цукрів. Стан плодових переважно добрий.
 Господарства області збирали урожай озимих, ранніх ярих зернових, зернобобових, плодових та овочевих культур. Погодні умови для проведення польових робіт були задовільні.

 

Якою буде погода в Дніпрі та області сьогодні, 4 серпня

пог

Прогноз погоди по Дніпропетровській області та м. Дніпро на 4 серпня 2024 р.

Мінлива хмарність. Вночі невеликий, вдень  короткочасний дощ, гроза. Вітер південно-західний, 7-12 м/с. Температура по області вночі 17-22°, вдень 26-31°, по м. Дніпро вночі 20-22°, вдень 27-29°.

коротка

Серпень на Дніпропетровщині місяць з активною грозовою діяльністю на фоні високої температури повітря. Середня місячна температура повітря коливається по області від 20° до 23°.
Абсолютний максимум температури повітря досягає 39-41°. Абсолютний мінімум температури повітря складає 0-4° тепла. Середня місячна кількість опадів складає 36-48 мм. Кількість днів з опадами нараховується 6-8, а з грозою - 5-6. В серпні град доволі рідке явище, в середньому по області спостерігається 1-2 дня в 10  років.

Нагадаємо, раніше ми писали

Україну накрили антициклони Julian, Halil і один циклончик без імені. Якою буде погода в Дніпрі та області