Масниця 2025. Що не можна робити з 24 лютого по 2 березня

Масниця (Сиропусний тиждень) у 2025 році триватиме з 24 лютого по 2 березня. Це останній тиждень перед Великим постом, коли ще можна вживати молочні продукти, яйця та рибу, але м’ясо вже заборонене. У цей період існують певні традиції та заборони, яких варто дотримуватися, щоб правильно підготуватися до посту.

Масниця — традиційне слов'янське свято, яке здавна символізувало прощання з зимою та зазивання весни. Протягом цілого тижня люди святкують різноманітними гуляннями, іграми, смачними традиційними стравами, повідомляє Дніпровська порадниця. 

Історія Масниці налічує не одне століття. В дохристиянські роки цей день був святом весни, пізніше воно було прив'язане до початку Великого посту перед Великоднем (святкується за один тиждень до цього). Тому з року в рік дата святкування змінюється.

Хоча в цей період часто все ще буває досить холодно і морозно, проте ще в давнину наші предки говорили: "Тріщи, не тріщи, та вже минулися Водохрещі" та "Не до Різдва йде, а до Великодня". Також в народі Масницю часто називають Сиропусним тижднем, Сирною неділею, Колодієм, Бабським святом, Заговинами або Запустами.

Так як це свято прив'язане до святкування Великодня та Великого посту, дата яких змінюється, то і Сиропусний тиждень припадає щороку на різні дні. 2025 року це буде від 24 лютого до 2 березня.

Що роблять на Масницю: святкування за днями

Перші згадки про святкування Масниці з'явилися ще в IV столітті в дохристиянські часи. Проте на традиції зовсім не вплинуло запровадження на українських землях християнства.


Увесь тиждень люди святкують Колодія, при чому на кожен день існують свої обряди:

понеділок — зустрічаються, катаються на санках із крижаних гірок (чим далі заїдуть сані, тим більшим буде урожай);
вівторок — загравання, формуються пари з молодих людей, проводяться веселі ігри;
середа — ласощі, святкові столи ломляться від смачних наїдків, зазвичай це вареники з маслом (звідси і назва свята), сири, млинці з різною начинкою;
четвер — гучні банкети з гуляннями до самого ранку;
п'ятниця — так звані "тещині вечірки", зять обов'язково повинен запросити тещу до себе в гості;
субота — посиденьки зовиці, коли невістки запрошують у гості свою свекруху;
неділя — прощення, це день коли в храмах проводять особливу службу, священники і віряни просять прощення один в одного.
Масниця має особливе значення сьогодні. Це такий собі перехід від м'ясних до пісних страв. Адже одразу після неї починається Великий піст.

Що не можна робити у Масницю? 

Не можна вживати м’ясо – Масниця є перехідним тижнем перед постом, тому м’ясні продукти повністю виключаються з раціону.
Не слід сваритися та лихословити.
Не варто відмовляти в гостинності та частуванні.
Не можна зловживати їжею та алкоголем – хоча це веселе свято, переїдання та надмірне вживання спиртного суперечать духовному змісту підготовки до посту.
Не можна працювати в Прощену неділю (2 березня) – цей день присвячений молитві, прощенню образ і духовному очищенню, тому важку фізичну працю відкладають.
Не можна відмовляти в примиренні –  у Прощену неділю важливо пробачити образи, помиритися з рідними та друзями. 
Не рекомендується вінчатися або брати шлюб – це вже період підготовки до Великого посту, тому церковні вінчання не проводяться.

Що можна робити на Масницю

Пригощати рідних і друзів – головна традиція Масниці полягає в гостинності та приготуванні вареників, які символізують, зокрема, достаток і благополуччя.
Примиритися з рідними та знайомими – Масниця завершується Прощеною неділею, коли прийнято просити вибачення та прощати образи.
Готуватися до Великого посту – роздуми над своїм життям, підготовка до духовного очищення, поступове зменшення кількості їжі допоможуть легше увійти в піст.
Допомагати нужденним – добрі справи та благодійність у цей період вважаються особливо важливими.
Варто налаштовуватись на піст – очистити серце від образ і провести час у гармонії з рідними та близькими.