Матвєєв день: традиції та заборони, які допоможуть вам залучити удачу і благополуччя

У середу, 29 листопада, в Україні відзначають два важливих свята: День пам'яті святого апостола і євангеліста Матвія та Матвєєв день. Сьогодні прийнято молитися святому Матвію за здоров'я, успіх у справах та благополуччя. Також існує ряд традицій та заборон, пов'язаних з цим днем. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Традиції Матвєєвого дня

У цей день прийнято відвідувати церкву і молитися святому Матвію за здоров'я, успіх у справах та благополуччя. У церквах проводять спеціальні богослужіння, присвячені святому Матвію.

У багатьох регіонах України влаштовують святкові трапези, на яких подають м'ясні страви, гриби та овочі. М'ясо символізує силу і достаток, гриби - родючість, а овочі - здоров'я.

Поминання померлих

У цей день прийнято поминати померлих родичів і близьких. Для цього можна відвідати кладовище, поставити свічку на могилу і помолитися за упокій душі покійного. Також можна вдома згадати померлих і помолитися за них.

Що не можна робити 29 листопада

У народі вважадли, що на Матвіїв день потрібно бути особливо обережним і уникати сварок, лайки і неприємностей. 

  • Не можна сваритися і лаятися. У цей день важливо бути добрим і милосердним до інших людей. Будь-які сварки та лайки можуть привести до неприємностей. За повір'ям, сварка в Матвєєв день може привести до серйозних проблем у сім'ї. Також вважається, що сварки та лайки в цей день можуть призвести до того, що людина весь рік буде сваритися і лаятися з іншими людьми.
  • Не можна ходити в ліс. У цей день не можна ходити в ліс, щоб не наврочити. За повір'ям, в лісі в Матвєєв день можна зустріти лісового духа, який може наврочити людині. Також вважається, що в лісі в цей день можна заблукати.
  • Не можна давати в борг гроші та інші речі. У цей день не можна давати в борг гроші та інші речі, щоб не накликати біду. За повір'ям, борг в Матвєєв день може привести до того, що людина весь рік буде жити в боргах. Також вважається, що борг в цей день може призвести до того, що людина буде втрачати гроші і майно.

Важливо відзначити, що ці заборони є народними повір'ями, і не всі люди дотримуються їх. Однак, якщо ви вірите в ці повір'я, то краще дотримуватися їх, щоб уникнути неприємностей.

Нагадаємо, раніше ми писали, що на Дніпропетровщині рибалка показав судака вагою понад 5 кілограмів. Як зловити трофей