Медицина, освіта, безпека. ТОП-3 напрямки, які нині мають найбільше вакансій в Україні

Перші місяці 2024 року свідчать, що ринок праці від початку повномасштабного вторгнення відновився на 93%. Про це свідчать результати щомісячного моніторингу Work.ua. Про це повідомляє Дніпровська порадниця

В ІТ, діловодстві та будівництві спостерігається найсуттєвіше зменшення вакансій. Кількість пропозицій впала до 35%, 32% та 28% відповідно. Пасуть задніх і творчі напрямки – культура, дизайн, ЗМІ.

Найменш постраждала дистанційна робота. Бажаючих працювати віддало стає все більше і більше. Після початку повномасштабного вторгнення кількість вакансій тут скоротилася у 4 рази, тоді як на ринку праці загалом — аж у 10. Проте у січні 2024 року пропозицій віддаленої роботи було вже на 3% більше, ніж у січні 2022 року.

Все більше і більше вакансій в медицині, освіті, охороні. Зростання пропозицій на цих напрямках сягає 22%- 26%.
До речі, аналітика показує, що кількість вакансій для ветеранів збільшилася у 3 рази. Водночас такі пропозиції роботи поки що складають 7% від ринку праці.
Зʼявилися в оголошеннях і професії, яких раніше не було. Передусім це військові спеціальності: бойовий медик, гранатометник, мінометник, пілот дрона тощо.

Ось ще декілька тенденцій у цій царині:

є запит на ментальне здоровʼя: помітний приріст вакансій бачимо для психологів (+136% у січні 2024 року до січня 2022 року) і психіатрів (+129%).
зростає попит на фахівців з реабілітації та лікарів: масажистів (+69%), доглядальників (+67%), кардіологів (+67%), реабілітологів (+58%), хірургів (+56%), санітарів (+51%), асистентів стоматолога (+44%).

вимушений виїзд українців за кордон викликав попит на викладачів англійської (+40%), польської (+69%), німецької (+93%), французької (+200%), іспанської (+218%).

найбільше падіння пропозицій роботи — у сфері IT: Front-end розробник (-81%), Back-end розробник (-75%), тестувальник (-63%) тощо.

повномасштабне вторгнення позначилося на роботі працівників сфери туризму, морських перевезень, будівництва. Дається в знаки відмова від російського програмного забезпечення. Тому поменшало роботи для менеджерів з туризму (-62%), крюїнг-менеджерів (-56%), аналітиків 1 C (-55%), архітекторів (-54%), дизайнерів інтер’єру (-53%).

За 2 роки ринок праці дійшов від надзвичайно високої конкуренції за вакансії до дефіциту кадрів.

У цьому дослідженні https://www.work.ua/articles/analytics/3245/ й інша цікава аналітика ринку праці за два роки повномасштабного вторгнення.

работа