Місце болю та страшних злочинів минулого: таємниці зловісного парку Дніпра

У Дніпрі є безліч загадкових і містичних місць, до таких належить і парк Живих і Мертвих, розташований у самому серці славнозвісного "Амура". Парк встиг обрости безліччю таємниць, які й досі розбурхують уми городян. Про те, чим так лякає та заворожує це місце, пише “Дніпровська панорама”.

Довгий час тут знаходився цвинтар, проте згодом під час Другої Світової нацисти стали ховати розстріляних людей, а потім тут утворилося величезне звалище. Порядок у цьому парку змогли навести цигани – саме місцева громада зайнялася прибиранням території та встановленням незвичайних "наївних" скульптур, подібних до яких ви не знайдете в жодному іншому парку міста.

З одного краю — високі козаки, стара Шапокляк, крокодил Гена, Ємеля на печі, Старий і Стара з пушкінської казки, колобок та лисиця та безліч інших казкових характерів, з іншого боку парку — солдати Другої світової, причому не лише в героїчних позах, але і поранені, і ті, що стріляють, сидячи з кулемета, і навіть лежать убитими в траві. Ближче до центру — діва Марія над розіп'ятим Христом, волхви, архангели, Магдалина, масивні римські воїни в помаранчевих обладунках, і поруч ціла циганська сім'я, коваль-рома.

Як зазначає дніпрянка Леся, у 90-х роках минулого століття до Дніпра приїжджали італійці з докладною картою поховань своїх солдатів. Уряд дозволив їм провести ексгумацію, щоб перепоховати солдатів на батьківщині. З тієї ж причини до Дніпра приїжджали й німці. Однак у них карти не було. Але попри це їм вдалося знайти кілька могил своїх співвітчизників і відвезти їх до Німеччини.

Згідно з розповідями автора та голови громади Раїси Кузнєцової, це другий Бабин Яр. Старожили кажуть, що тут розстріляли близько п'ятисот сімей циган, триста євреїв, румунів полонених п'ятдесят людей, двісті поляків розстріляли там, де Богоматір зараз стоїть, кидали до ями. На відновлення цього місця знадобилося чимало часу та зусиль з боку людей.

Скульптура цигана-коваля тут невипадкова. Існує легенда, що цвяхи для розп'яття Христа замовили цигану, причому п'ятий цвях мали вбити Йому в серце. А циган п'ятий цвях у волосся сховав і катам так і не віддав.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про острів-привид у Дніпрі.