Місце сховку скарбів отамана Калнишевського: загадка Токівського водоспаду на Дніпропетровщині

На Дніпропетровщині можна зустріти чимало різноманітних ландшафтів – степи, пагорби, ліси, але по-справжньому можуть здивувати водоспади, яких майже ніде не зустріти в нашій області. Один з таких можна знайти у селищі Токівському, пише “Дніпровська панорама”.

Водоспади тут почали формуватися ще мільйони років тому. Своїм існуванням вони  завдячують гранітним порогам, який має особливий колір. Він може бути і червоним, і рожевим, другу назву водоспад отримав на честь кольору цього граніту - Червоне каміння.  Вода у водоспадах прохолодна, але багато хто із задоволенням тут купається, або ж обмежується можливістю отримати чудові кадри. Потік води досить потужний, а місцеві води мешканці області давно звикли вважати цілющими. 

Не залишать осторонь водоспади й рибалок. У водоймі водяться риби та раки, глибина річки в межах каскаду рідко перевищує півметра. Серед рослин тут знаходиться чимало лікарських трав. З появою водоспаду, звісно, пов'язують легенду: нібито кіммерійська принцеса Томіріс рятувалася втечею та кинула своє намисто, щоб втекти від переслідувачів. З намиста й утворилося каміння, а потім уже й водоспад.

Легенди Токівського водоспаду 

Ще одна не менш поширена легенда стосується останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського. Згідно за непоодинокими розповідями, тут він сховав свій скарб: 150 тисяч сріблом, які отримав за проданих коней. Що то за коні такі дорогоцінні були в отамана і скільки їх він мав – про це ніхто не знає. Але Нікопольський, Апостолівський райони – місця козацькі, тож не варто відкидати такі історії. 

Він є частою точкою на маршрутах піших туристів, адже місце чудово підходить для наметового містечка. Для наметів знайдеться місце на різноманітних рівних поверхнях. Тут немає натовпів туристів і можна насолодитись спокоєм та гармонією.

Як дістатися 

Добираються до Токівських водоспадів двома способами - особистим транспортом: трасою на Чортомлик, далі необхідно повернути в село Ленінське, орієнтуватися за вказівниками, або ж громадським транспортом - від Нікополя або Орджонікідзе. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про Мавринський майдан в Дніпропетровській області, який за чутками відвідували прибульці.