Таємниче місце сили на Дніпропетровщині, яке пов'язують із прибульцями: що відомо про Мавринський майдан

Мавританський майдан на Дніпропетровщині вже довгі роки залишається загадкою для українських археологів. Це мальовниче, але містичне місце, яке і зараз привертає увагу мандрівників, пише “Дніпровська панорама”.

Про цю територію історики знають далеко не все, чимало подробиць і досі залишаються невідомими. Дослідники стверджують, що Мавританському майдану вже понад п'ять тисяч років, проте досі ніхто не може пояснити ані походження, ані призначення дивної конструкції. Ті, хто тут побував, кажуть, що це місце має особливу цілющу енергетику. Підтвердженням цього може бути незвичайні властивості цього місця. На цій ділянці ви не побачите тут птахів, тут не ростуть дерева, а між пагорбів ні за яких опадів не затримується вода.

Історія Мавринського майдану

Також варто окремо зупинитися на вигляді цього місця. Мавринський майдан за своєю формою є геометрично правильним усіченим конусом з отворами на трьох його верхівках, спрямованих чітко на схід, захід та південь. На думку деяких дослідників, ця площа є своєрідним храмом, який знайшли наші давні пращури. Згідно за однією з версій, це місце слугувало для молитов та жертвоприношень. У свою чергу інші дослідники розходяться у своїх припущеннях щодо його походження. 

мавринський майдан

Версії істориків

Існує гіпотеза, що запорізькі козаки використовували площу як оборонну споруду. Дехто висловлює думку, що з'явилися насипи через розкопки археологами звичайних курганів, і в результаті виникли незвичайні пагорби. Популярною залишається версія про майдан як календарно-обсерваторний комплекс. Говорять навіть про містичне походження, мовляв, тут зупинялися інопланетні раси, які досі прилітають сюди, щоб встановити контакт із землянами. Незважаючи на різні версії про походження Мавринського майдану, земляні насипи досі зберігають свою таємницю та дивують всіх. Нерідко мандрівники відзначати краєвиди, які можна звідси спостерігати. Радимо побувати тут та побачити звідси схід та захід сонця.

майдан дніпро

Дивовижні особливості земляних насипів на Дніпропетровщині ваблять у степу Павлограда багатьох допитливих мандрівників. Саме тут у день весняного рівнодення сонце ховається прямо центром однієї з западин майдану. З неба земляні кургани нагадують зображення краба чи павука, а хтось бачить у дивній формі велику черепаху. 

майдан дніпропетровська область

Як дістатися 

Доїхати до Маврінського майдану можна маршруткою з автовокзалу. Направляйтеся до села Межирич, а далі пішки треба йти до цього місця, на щастя, його буде важко не впізнати.

Нагадаємо, раніше ми писали про Блакитні озера на Дніпропетровщині.