Мобілізація у Дніпрі: який штраф заплатить військовозобов'язаний за неявку після вручення повістки

В Україні діє воєнний стан та продовжується загальна мобілізація. За ігнорування повістки в період воєнного стану передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Скільки доведеться заплатити штрафу за неявку до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) у Дніпрі та області, та в якому випадку військовозобов'язаного можуть відправити "за грати" - повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на сайт ProГроші.

Після того, як чоловік призивного віку отримав повістку, яку мають вручити тільки особисто в руки та під особистий підпис, він має обов'язково прибути до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Спочатку чоловіка поставлять на військовий облік, а також уточнять особисті дані. Пізніше йому прийде повістка для проходження медкомісії. Тільки після проходження медкомісії та висновку лікарів про те, що людина дійсно підлягає мобілізації, чоловіка можуть направити на військову службу.

Після вручення повістки за неявку до ТЦК за відсутності поважних причин в Україні передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Коли передбачена адміністративна відповідальність та потрібно заплатити штраф

  • якщо чоловіку вперше вручили повістку для уточнення облікових даних або проходження медкомісії, а він не з’явився до ТЦК, застосовується адміністративна відповідальність - на військовозобов’язаного чекає штраф від 1 700 до 3 400 гривень (для посадовців - від 3 400 грн до 5 100 грн);
  • якщо чоловік отримав повістку вдруге протягом 1 року та знову не прийшов до військкомату, це карається штрафом у розмірі від 3 400 до 5 100 гривень (для посадовців - від 5 100 грн до 8 500 грн).

Коли передбачена кримінальна відповідальність

Якщо проігнорувати повістку-призов до лав ЗСУ (Нацгвардії та ін.) та мобілізаційне розпорядження, загрожує суворіше покарання. У тому випадку, якщо чоловік вже пройшов медкомісію, та його офіційно визнали придатним до військової служби, але він не з’явився до ТЦК, настає кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 336 КК України, ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі від 3 до 5 років.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що в Україні дозволили вручати повістки незалежно від місця проживання.