Може стати рекордно холодною. Якою у Дніпрі передбачається нинішня зима

Теплі зими для українців стали звичним явищем. Але майбутня зима в Україні може стати рекордно холодною, пише Дніпровська панорама, посилаючись на Agronews.ua

Фахівці зазначають, що через глобальне потепління щороку снігу взимку в Україні дедалі менше. Зазвичай переважає мокрий сніг, або дощ. Ще нещодавно метеорологи вважали, що майбутня зима стане винятком. Однак тепер у метеорологів виникла причина вважати інакше.

Справа в тому, що щорічно над Північним полюсом наприкінці серпня починає формуватися полярний вихор. Інтенсивність цього кліматичного утворення впливає на зимову температуру у Північній Америці та Європі. Цікаво, що температура повітря у цих регіонах планети має зворотну залежність від інтенсивності вихору. Тобто чим сильніший вихор, тим тепліше буде зима, і навпаки. Вся справа в потоках арктичного повітря, що проникають у наші широти. Потужний вихор значно зменшує такий потік, адже він здатний утримувати холодний повітряний фронт на Північному полюсі. Тому на полюсі у цей час температура падає до критичного рівня. Водночас, у Європі та Америці, навпаки, панує тепла зима.

На думку метеорологів, під час зими 2023-2024 років полярний вихор може бути досить слабким. Відповідно, охолоджені арктичні вітри прорвуться на південь, углиб Європи. Цей процес розпочнеться вже у листопаді. Таким чином, наприкінці осені та на початку зими холодне повітря досягне України. Упродовж грудня температура падатиме.

Тому пік холодів традиційно припаде на січень.

Нагадаємо, раніше ми писали: Ранні снігопади та люті морози. Синоптики дали прогноз погоди в Україні з жовтня до січня