На Дніпропетровщині жінку вкусила гадюка. Що категорично не можна робити (фото)

У Новомосковську Дніпропетровської області цими днями було зафіксовано перший випадок в нашому регіоні, коли людину вкусила змія. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на директора Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко.

Цьогоріч весна рання. Прокинулись та розповзаються після зимової сплячки змії. Небезпечними для людини в нашій місцевості є лише гадюка степова та гадюка звичайна. А "весняних" змій радять взагалі обходити стороною.

гер

8 квітня до ЦОД м. Дніпро за номером "103" надійшов виклик, що в одному з населених пунктів Піщанської ОТГ Новомосковського району 26 - річну жінку за ногу вкусила гадюка. За 8 хв бригада Новомосковської станції ЕМД - структурного підрозділу КП "ОЦЕМД та МК"ДОР" у складі фельдшера з МНС Владислава Фоменка та водія Олександра Герасименка вже була на місці виклику.

Жінка повідомила, що під час роботи на дачі її вкусила змія, схожа на гадюку за характерним малюнком шкіри. Після надання необхідної медичної допомоги (периферичний венозний доступ, інфузія кристалоїдів, введення глюкокортикоїду), постраждала була шпиталізована до КП "Новомосковська ЦРЛІЛ"в стані середньої тяжкості.

Що категорично заборонено робити, якщо вкусила змія

укус

Тож застережуємо: Будьте уважні і обережні, виходячи на природу, на дачі та присадибних ділянках. Подбайте про закритий, щільний одяг та взуття. При укусі гадюки - ні в якому разі не відсмоктуйте отруту.

Що треба зробити негайно, якщо вкусила змія

Єдине, що можна зробити негайно - то обробка місця укусу антисептиком, холод на місце укусу та якнайшвидше прямування в лікарню. Бажаємо швидкого одужання постраждалій. Дякуємо бригаді ЕМД за оперативність і професіоналізм, - написав у повідомленні Радій Шевченко.

Що не можна робити

Після укусу гадюки не можна накладати джгут/турнікет і взагалі перетискати кінцівку, припалювати місце укусу (це ефективно при укусі павука-каракурта), робити надрізи на шкірі, відсмоктувати кров і вживати алкоголь.

Що треба зробити

Зняти одяг та/або взуття з укушеної частини тіла. Якомога менше рухайтеся. Та, ймовірніше, вам таки доведеться переміститися до місця, з якого вас можуть евакуювати. Але робіть тільки вкрай необхідні рухи — й надалі лежіть.