На Дніпропетровщині знайшли рідкісний екзотично-еротичний гриб (фото)

Любителі “тихого полювання” знайшли днями на Дніпропетровщині екзотично-еротичний гриб-веселку. Його ще називають веселка Адріана (Хадріана). Про знахідку повідомив на сторінці "Грибники Дніпро" у Facebook Леонід Ряснянський, передає Дніпровська панорама.

гриб в розрізі

гриб-веселка

В коментарях люди пояснили, що ці гриби є їстівними, вживають лише молоді гриби, які ще не розкрилися і перебувають у стадії "яйця".

Вживають у сирому вигляді, запах та смак сирої редьки, на любителя, але вони дуже корисні, настоянку з них застосовують при багатьох захворюваннях, - зазначила Ольга Аваліані.

Відомо, що в народній медицині як засіб при онкозахворюваннях, серцево-судинних, легеневих, шлунково-кишківникових проблемах. Відомий як імуномодулятор та антиалерген.

Цікаво, що гриб-веселка занесений у Книгу рекордів Гіннеса – як гриб, що найшвидше росте – по 5 мм за секунду! До свого максимального розміру (близько 30 см) може вирости приблизно за годину. У деяких країнах веселка вважається афродизіаком.

Ну а веселкою цей гриб назвали за подібність у зрілому віці його до чоловічого дітородного органу, ще його назівають гриб-Васильок, Фаллус імпудикус гриб.

Ось таким "веселим" він стає, коли виростає:

гриб веселка

гриб-веселка

гриб-веселка

Вихідними такі гриби знайшла Анжеліка Воронкова на території Васильківської громади:

гриб веселка

Веселка Хадріана (лат. Phallus Hadriani) спочатку має яйцеподібну довгасту форму плодового тіла (близько 4-6 см в діаметрі), яке повністю або наполовину знаходиться в землі.

Колір оболонки гриба зазвичай рожевий чи пурпурний. Нижня частина Весела Хадріана складчаста, завершується рожевими тяжами міцелію. Це аж ніяк на завершальна «форма» гриба, проте в такому стані Веселка дуже довго.

Потім оболонка лопається, зі швидкістю кілька сантиметрів на годину починається ріст білої пористої ніжки з темним капелюшком. Гриб може досягати 20 см заввишки. Капелюшок формою нагадує дзвін, на верхівці залишаються шматочки оболонки, покрита слизом. У основи залишається широка драглиста рожева вольва - залишки яйця.

М'якуш молодого гриба спочатку щільний і білий, покритий оболонкою зі слизовим прошарком, внутрішній шар зеленуватий. Однак потім Веселка набуває жахливого запаху, здатного залучити мух.

Phallus Hadriani трапляється досить рідко. Виростає у листяних лісах або в садах, в основному росте на піщаному ґрунті. Рідко трапляються групи грибів. Спори розкидає із липня до жовтня.

Нагадаємо, раніше ми писали: Вже четверта за місяць. У Дніпрі прогнозують магнітну бурю