Народне свято 16 липня: що потрібно мати з собою, аби захиститись від нечистої сили

Народне свято 16 липня відоме під назвами Фіногевий день, Фіногеїві зажинки, Маковий день, Мокій і Демид. Православна церква України за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Афіногена, мученика Павла, а також мучениць Валентини та Юлії, повідомляє Дніпровська порадниця.

Що сьогодні за церковне свято

16 липня в церковному календарі – день пам’яті святого святещенномученика Атеногена та 10 його учнів. Святий Атеноген був єпископом і мучеником. В час страшного переслідування християн імператором Діоклетіаном, він разом з десятьма своїми учнями був вбитий у вірменському місті Севастії. Це сталося 16 липня 296 року. Десять учнів Атеногена також стали священномучениками разом із ним. Вони віддавали своє життя за віру, відмовившись від відступництва.


У це народне свято на полях сіяли пізній мак, а з раннього збирали макові зерна. Вони в давні часи вважалися потужним оберегом від нечисті та зла. Їх носили на шиї в мішечку для самозахисту або розсипали по дому. З маку готували начинку для пирогів і рулетів. Також макові зерна додавали в корм домашній худобі та птахам.

Селяни народне свято 16 липня проводили на полях. У самому розпалі були жнива. Працювали здебільшого рано вранці та ввечері, щоб не потрапити під денне пекуче сонце. Перший зібраний сніп сіна прикрашали стрічками та квітами, і зберігали окремо від решти. Під час роботи селяни затикали за пояс колоски, щоб спина менше боліла.
У середині липня починалася найспекотніша пора, коли сонце становить велику небезпеку. Отримані сонячні опіки і теплові удари наші забобонні предки пов'язували з витівками польових духів.

Свято 16 липня вважається вдалим для весілля, а молодятам для щасливого шлюбу потрібно з'їсти коровай із зерна нового врожаю.

Що не можна робити 16 липня

  • Невдалий день для далеких подорожей і тривалих поїздок.
  • Утримайтеся від великих покупок - вони не принесуть вам щастя.
  • Підвищується ризик опіків, поранень і різних травм. Не можна сьогодні поспішати, порушувати техніку безпеки, необережно поводитися з гострими предметами.
  • День не підходить для риболовлі та полювання.

Прикмети погоди 16 липня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Комарі та мошки літають зграями - до дощу або вологої погоди.
  • Якщо вродило багато щавлю, то зима буде суворою, а якщо багато калини - суворою.
  • Водяні лілії закрили квітки - до дощу.
  • У полях з'явилося багато мишей - до ранньої і затяжної зими.
  • Павуки посилено плетуть павутину на вулиці - найближчими днями дощів не буде.

Іменини

Які сьогодні іменини: Іван, Павло, Петро, Федір, Яків, Валентина, Юлія.

Талісман дня

Талісманом людини, народженої 16 липня, є бурштин. Вважається потужним органічним засобом для боротьби з різними хворобами. Бурштин має антибактеріальні, протизапальні та антитоксичні властивості.

Також раніше ми писали Гороскоп на тиждень з 15 по 21 липня: хто несказанно розбагатіє наступного тижня