Навчальний рік 23-24: у Дніпрі визначили ТОП 20 важливих моментів учбового процесу

Цей день настав. Після сотень годин підготовки, тисячі дискусій та питань, в Україні розпочався навчальний рік 2023-2024. Незважаючи на виклики, які приносить повномасштабна війна, молодь та педагоги зберегли волю до знань. Навчальний рік 2023-2024 у Дніпрі став свідченням того, що навіть у найтяжчі часи людський розум та дух непереможні. За словами директорки департаменту гуманітарної політики ДМР Ксенії Сушко,  дітей на змішану форму навчання записалося приблизно 50 відсотків. Через це в деяких шкіл зʼявилася можливість розміститися всією чисельністю в укритті в першу зміну, а не працювати у дві зміни, як передбачалось раніше. Деякі школи по-іншому вибудували розклад, бо мають декілька профільних класів на паралелі. Питань, які хвилюють батьків ще буде безліч. В департаменті запевнили, що будуть реагувати на всі виклики у тісній комунікації з батьками та учнями. Про ТОП важливих моментів та відповідей на найпоширеніші питання щодо організації навчального процесу, пише Дніпровська панорама, посилаючись на "Наше місто".

В який час буде проводитись дистанційка: паралельно з офлайн - навчанням чи в інший час

Все залежить від розкладу та рішення педагогічної ради щодо вибору предметів для дистанційки та кількості учнів. Для тих, хто буде навчатись в першу зміну, лише після того, як вони повернуться додому, через деякий час буде дистанційне навчання. Для тих, хто — у другу зміну, дистанційні уроки, скоріш за все, будуть зранку.

Чому у школах ввели другу зміну

Тому що в Україні війна. Державна служба якості освіти провела дослідження – були визначені освітні втрати. Не всі діти можуть якісно навчатись у дистанційному форматі. Та й вчителі не завжди можуть таким чином надати якісні знання. З різних причин – як суб’єктивних, так і об’єктивних. Тому Комітетом з питань освіти та науки Верховної Ради було запропоновано міським радам сприяти поверненню учнів на змішане навчання.

Чи буде у батьків можливість змінювати форму навчання дитини протягом року

Були складені розклади уроків, відбулось комплектування класів, розподіл навантаження педагогів. Проте батьки мають право змінити форму навчання.

Школа

Коли починатимуться і закінчуватимуться уроки

Відповідно до санітарного регламенту, заняття можуть розпочинатись не раніше 8:00, друга зміна – не пізніше 14:00. У дніпровських школах перша зміна триватиме з 08:00 і до 11:25, а друга з 12:00 і до 16:25.

Як буде організований навчальний процес під час повітряної тривоги в укритті

Навчального процесу під час тривоги не буде. Але кожна школа, маючи організаційну автономію, розглядає можливості впровадження ігрових програм. Можливо, будуть використовуватись конструктори «Лего», розмальовки,  навчальні фільми. Треба враховувати вікові особливості дітей. Щодо компенсації втраченого часу під час тривоги, вчитель може ущільнювати матеріал або викладати його асинхронно. Варіативна складова навчального плану передбачає ще й індивідуально-групові консультації. У протоколі Комітету з питань освіти та науки прописано, що години за варіативною складовою навчального плану повинні використовуватись на індивідуальний підхід для дітей. На початку року – на те, щоб повторити пройдене та надолужити те, що недовчили. А далі, щоб надолужувати те, що пропустили під час тривог.

Чи можуть батьки забрати дитину зі школи, якщо лунає сирена

В профільному департаменті робити це не рекомендують. Якщо батьки забирають дитину зі школи під час тривоги, вони наражають на небезпеку і її, і себе. Краще почекати  разом в укритті.

Чи можуть сторонні люди заходити в укриття, якщо там є діти

Спочатку під час тривоги в укриття йдуть діти, а вже потім на вільні місця, інші. В укриття повинно бути позначене місце для кожного класу. Там також передбачені місця для мешканців мікрорайону.

Чи можуть батьків змусити купувати дітям шкільну форму

Указом Президента України шкільна форма відмінена. Такого поняття немає. Є шкільний одяг. Батьки повинні розуміти, що в школу дитина має вдягатись ближче до ділового стилю. А на фізкультуру ходити в спортивному, щоб дотримуватись санітарно-гігієнічних норм.

Шкільне харчування

Чи правда, що НУШ цього року не буде

В Дніпрі продовжує працювати пілотна школа щодо впровадження системи нової української школи у середніх класах.

Як будуть навчатись діти, якщо будуть відключення світла та води

В школах є ємності з технічною водою, в укриттях – ще й з питною. Під час блекаутів минулого року освітній процес корегували, доопрацьовували матеріал пізніше. Досвід в цьому є.

Чи будуть групи продовженого дня, а також гуртки та секції у школах

Спортивні школи вже в минулому навчальному році мали змогу працювати на базі закладів, де є укриття. В цьому році це продовжиться. Друга зміна буде закінчуватись приблизно о 16:30. З цього часу будуть працювати секції та гуртки, а також музичні та художні школи. З переліокм можна ознайомитись на сторінках Управління спорту міста Дніпра та Управління культури міста Дніпра.

Як буде організовано харчування дітей при змішаній формі навчання

Ті діти, які навчатимуться за партами, будуть нагодовані. Розглядається можливість передачі страв у боксах. Діти зможуть взяти їх та поїсти в укриттях, якщо буде оголошена тривога. Також буде використовуватись одноразовий посуд. В укриттях є санвузли – школярі  зможуть там помити руки.

Чи мають батьки право відмовитись від купівлі друкованих зошитів

Батьків ніхто не примушує купувати друковані зошити. Вчитель рекомендує, а вони мають право вирішити: купувати чи ні.

Чи будуть цього року благодійні внески до фондів шкіл

Це питання вирішують батьки. На те й вони благодійні.

Що буде з підручниками? Доведеться носити з собою ноутбук чи ні

Доступ до електронних підручників є на сайті МОН. Також КП «ЄДніпро» розробило освітню програму My Book, де є в доступі всі підручники. Можна сформувати електронний портфель та не просто користуватись підручниками, а робити помітки, закладки. Також можна користуватись і звичайним підручником.

школярі

Коли почнуть видавати учнівські

Надруковані учнівські почали видавати в заклади освіти з 28 серпня. Про видачу учнівських квитків буде повідомлено відповідальних осіб від закладів освіти.

Скільки вчитимуться діти та коли будуть канікули

У Дніпрі навчальний рік розпочнеться не з 1, а з 4 вересня. Попередні дати канікул, згідно рекомендації МОН:

  • осінні: з 23 по 29 жовтня 2023 року.
  • зимові: з 23 грудня 2023 року по 7 січня 2024 року.
  • весняні: 25 по 31 березні 2024 року.

Дати можуть бути змінені.

Чи буде проводитись навчання з інклюзивними дітками

Жоден заклад не має права відмовити такій дитині у навчанні. В школах є укриття, що облаштовані спеціальними пандусами. В штаті є асистент вчителя та учня, який буде працювати з такими дітьми.

Що робити тим дітям, які знаходяться за кордоном чи в інших містах

Діти можуть продовжувати вчитися онлайн. До того ж, існують ще деякі форми навчання. Наприклад, екстернат – дитина вчиться сама та в кінці року пише контрольні. Сімейна форма – дитина теж вчиться з тим, з ким вирішили батьки, та два рази на рік пише контрольні у зручний для неї спосіб.

Чи будуть дітям в школах розповідати, що таке війна

Так, виховний процес ніхто не відміняв. Найголовніше завдання – виростити патріотів України. В різному віці що таке війна треба пояснювати по-різному. Зараз вже навіть найменші діти розуміють, що відбувається в країні. Розказувати, показувати треба виважено, зберігаючи при цьому психоемоційний стан дитини.

Нагадаємо, раніше ми писали: Був відданий військовій присязі. Загинув стрілець-снайпер з Дніпропетровщини