Не дайте генератору зламати вашу техніку: що категорично не можна підключати

Відключення світла стали для українців сумною реальністю. Багато хто рятується генераторами, але не всі знають, як правильно їх використовувати. Неправильне підключення може призвести до поломки дорогої техніки, повідомляє Дніпровська порадниця.

Що не можна підключати до генератора

  • Телевізори, комп'ютери та інша чутлива техніка: Ці пристрої не витримують стрибків напруги, які часто трапляються в генераторах.
  • Холодильники: Їм потрібен постійний струм, а генератори видають змінний. Це може призвести до виходу з ладу компресора.
  • Промислові обігрівачі та електроплити: Ці прилади потребують занадто багато енергії, що може перевантажити генератор.
  • Прилади з електродвигунами (бензопили, дрилі): Вони створюють "сплески" енергії, які шкодять генератору.
  • Техніка без захисту від перевантаження та чутлива до перепадів напруги: Ці пристрої можуть просто згоріти.

Що можна підключити до бензинового генератора

Якщо ви тільки плануєте придбати подібний пристрій для забезпечення себе благами цивілізації, подумайте про потужність. Як правило, для квартири вистачає генератора в 1 або 3 кВт.

Що можна під'єднати до генератора потужністю 1 кВт, так це холодильник і освітлення, ймовірно, ще й телевізор. Більше такий маленький прилад не витримає.

Якщо вам цього мало - беріть генератор на 3 кВт - це найоптимальніший варіант для міської квартири, приватного будинку або дачі. До нього можна підключити:

  • Холодильник (до 250 ват).
  • Комп'ютер і ноутбук (до 600 ват).
  • Телевізор (до 200 ват).
  • Мікрохвильову піч (до 1000 ват).

Пам'ятайте, що одночасно під'єднувати до генератора 3 кВт можна 3 побутових прилади малого і середнього рівня споживання електрики. Якщо вам потрібно, щоб працював, наприклад, холодильник, комп'ютер і іноді - зарядка для телефону, то генератора в 3 кВт цілком вистачить.

Чому не можна підключати стабілізатор до генератора

Стабілізатор напруги необхідний для того, щоб забезпечити рівномірну подачу струму на всі прилади. Що не можна робити з генератором на бензині або дизелі - це використовувати стабілізатор після нього. Якщо так зробити, то генератор вимкнеться або у нього вигорить АВР, або зламається захисний пристрій. Тож, якщо є необхідність використовувати стабілізатор, дотримуйтесь черговості дій.

Варто розуміти, що такі "танці з бубнами" потрібні, найчастіше, для дизельних і бензинових генераторів - інверторні в цьому сенсі набагато сучасніші та не потребують додаткових опцій, але вони коштують у 2-3 рази дорожче й опинилися в дефіциті на українському ринку.

Також раніше ми писали Як ощадливо користуватися кондиціонером: поради від YASNO