Не тільки червона риба: 5 несподіваних джерел омега-3

Жирні кислоти омега-3 є незамінними жирами, які відіграють вирішальну роль у підтримці загального здоров'я. Вони пов'язані зі здоров'ям серцево-судинної системи, мозку та очей, і вони важливі під час вагітності, повідомляє Дніпровська порадниця.

Зазвичай найкращим джерелом омега-3 вважається лосось. Однак є й інші продукти, що містять ще більшу кількість цих жирних кислот.

Волоські горіхи

Волоські горіхи містять приблизно 2500 мг ALA (альфа-ліноленової кислоти) на порцію в 30 грамів. Фактично, волоські горіхи є єдиними горіхами, які є чудовим джерелом жирних кислот ALA omega-3.

Насіння чіа

30 грам = приблизно 5000 мг ALA omega-3

Насіння чіа є рослинним джерелом жирних кислот омега-3, зокрема ALA. Насіння чіа містить більше омега-3 на порцію, ніж лосось, хоча тип омега-3 відрізняється.

Скумбрія

Скумбрія забезпечує до 5130 міліграмів DHA і EPA омега-3 на порцію в 100 грамів. Це робить скумбрію одним із найбагатших природних джерел цих незамінних жирних кислот.

Скумбрія не тільки є джерелом поживних речовин, а й більш економічно вигідним і екологічно безпечним варіантом, ніж деякі інші види риб. 

Оселедець

100 грамів = приблизно 2300 мг DHA і EPA омега-3

Оселедець сповнений поживних речовин, включно з високим рівнем жирних кислот омега-3, зокрема EPA і DHA. Оселедець також є джерелом антиоксидантів, таких як вітамін E, що підтримує імунну функцію і допомагає захищати клітини від окисного пошкодження. Крім того, оселедець є джерелом вітаміну D і селену.

Конопляне насіння

3 столові ложки = приблизно 2000 мг ALA omega-3

На відміну від лосося, який здебільшого містить DHA і EPA, конопляне насіння забезпечує баланс жирних кислот омега-3 і омега-6 у співвідношенні, яке вважається ідеальним для здоров'я людини.5

Крім вмісту омега, воно містить білок, необхідні вітаміни й мінерали, такі як магній, цинк і залізо, що робить його універсальним, багатим поживними речовинами доповненням до дієти.

Скільки Омега-3 слід вживати?

Рекомендована добова доза жирних кислот омега-3 варіюється залежно від типу і джерела. За даними Національного інституту охорони здоров'я, дорослим слід прагнути до щоденного споживання приблизно 1,1 грама для жінок і 1,6 грама для чоловіків альфа-ліноленової кислоти.

Що стосується DHA і EPA, органи охорони здоров'я США не дають жодних рекомендацій. Для людей з наявною ішемічною хворобою серця Американська кардіологічна асоціація рекомендує приблизно 1 грам EPA і DHA на день, бажано з жирної риби. Дані, опубліковані в журналі Американської кардіологічної асоціації, показують, що споживання 3 грамів EPA і DHA на день може допомогти підтримувати здоровий артеріальний тиск. Інші дані, опубліковані в новому випуску того ж журналу, засвідчили, що споживання понад 2 грамів DHA і EPA на день може знизити рівень тригліцеридів і не-ЛПВЩ-холестерину, але не ЛПНЩ-холестерину.

Також раніше ми писали Кому не можна їсти апельсини: корисна інформація про улюблені фрукти