Навчальний рік 23-24. Психолог із Дніпра розповіла, як дітям краще навчатися: онлайн чи офлайн

Повернення дітей на стаціонарне навчання – це важливий крок для соціального та освітнього розвитку дитини. Учбовий процес надає дітям можливість знов зустрітися з однолітками та в той самий час відновити навички соціалізації, що є надважливим процесом. Наскільки це важко, з психологічної точки зору, і з якими труднощами доведеться зіткнутися дітям та їх батькам у перші місяці навчання, Дніпровській панорамі розповіла Оксана Дон, практикуючий психолог у сфері дитячої та сімейної психології, координатор дитячого напрямку «Кризова психологічна допомога Дніпра та Дніпропетровській області».

Психолог зазначає, що в умовах війни перехід на стаціонарне навчання потребує дуже ретельного планування та обговорення. Вона підкреслює, що батьки, які ведуть дитину до школи, повинні бути впевненні, що там є усі умови для безпечного перебування, а саме: надійне укриття, психологічна підтримка, необхідні ліки на будь-який випадок. Також за словами експерта, не менш важливим залишається те, щоб дитина, незважаючи на її вік, відчувала себе в повній безпеці, знала що батьки завжди поруч. Найліпший варіант —  коли школа знаходиться неподалік від дому, або хтось з батьків має можливість у будь-який момент забрати дитину. 

Як діти можуть відреагувати на тривогу у школі 

image

Психіка дитини у стресових ситуаціях поза межами дому, а особливо при великій кількості людей, може дуже відрізнятись від того, що бачать батьки. Оксана Дон відмічає декілька моментів на які треба звернути увагу: 

Ніхто не може знати, як дитина відреагує на звуки сирен та вибухів, коли буде знаходитись на відстані від дому. Ми не знаємо, як саме спрацює психіка тієї чи іншої дитини, бо це все є дуже індивідуальним і ситуативним. Хтось не звертає увагу на гучні звуки та спокійно себе почуває, а хтось навпаки постійно знаходиться в тривозі, плаче, думає про те, що буде з ним, якщо зараз щось прилетить, що буде з його сім'єю, з домівкою. Тобто дуже багато моментів, коли діти проживають по-різному страх війни, - каже експерт. 

В якому форматі дітям краще навчатися: очно чи заочно 

b58a6688333a0d33313a493e2a146899_orig

Психолог зазначає, що для дитини краще вчитися в очній формі, на це впливає декілька факторів: 

  1. Соціалізація — надважливий процес, як для малечі, так і для підлітків. Школа надає дітям можливість взаємодіяти з однолітками та розвивати соціальні навички, важливі для майбутнього успішного життя. Діти вчаться висловлювати свої думки, обговорювати та вирішувати проблеми саме у групі
  2. Особистісний розвиток: навчальне середовище сприяє формуванню особистості, самостійності, розвитку самооцінки та самодисципліни.
  3. Особисте спілкування вчителя та учня. З психологічної точки зору, засвоєння програми очно набагато легше та продуктивніше. 

На нашу думку психологів, діти готові сідати за парти і навчатися - це дуже важливо для них, - додала експерт. 

Водночас психолог зауважила, що є виключення, а саме, коли у дитини підвищена тривожність. У такому випадку треба проконсультуватись з психологами та вчителями, чи необхідно в сьогоднішніх умовах їм виходити до школи і як це може вплинути на психологічний стан. 

Проблеми повернення до школи: 

  • Гіперболізація: в період війни діти можуть гіперболізувати почуття і в першу чергу — почуття провини та страху. 
  • Дисципліна: дітям буде складно вставати зранку до школи, бо вони відхилилися від графіка. Також буде важко висидіти заняття, саме за партою.
  • Сором'язливість: психолог зазначає, що це завжди була важлива тема серед підлітків, не тільки в період війни, але й у мирному житті. Особливо після літніх канікул, а саме: «як на мене, подивляться однолітки? Як піде спілкування? Чи будуть із мною товаришувати, чи ні?» 
  • Починати з нуля: для молодших класів буде ще важче, бо деякі з них навіть не ходили до школи й не знають правил поведінки. Як поводитися у такому великому колективі, а на додачу ще й повітряні тривоги. Для малих дітей комунікацію потрібно буде налагоджувати з нуля, а в умовах війни, це звичайно складніше. 

Як батькам правильно говорити з дітьми

6216689f53354

  • Дитина повинна знати, що батьки її підтримують і розуміють. Переживання, тривога — це нормально. 
  • Треба проговорювати прості, та здавалося б, очевидні речі — необхідно дотримуватись правил безпеки, якщо лунає сирена. Ні в якому разі не реагувати на чужі провокації.
  • Батьки не повинні показувати паніки при малечі. Якщо дитина буде бачити, що мама з татом панікують то впевненість у них підірветься, тому що якщо вони не допоможуть, то хто?
  • Більше розмовляти. Підлітки вже все розуміють, але зараз проживають перехідний період, а це якраз пов'язано зі страхом смерті, тому що вони проходять процес емоційного розвитку. Тут батьки повинні бути більш лояльні. Сідати й обговорювати усі проблеми, потрібні відверті розмови, але не тривожні. Дуже важливо коли у цьому віці батьки можуть поговорити на різні теми, які хвилюють дітей, а не навпаки тікати від цього.

Рекомендації від психолога: 

photo_2017-12-14_01-43-01

Усі діти різні і до кожного потрібен свій підхід, але головне - базові потреби повинні бути закриті: сон, здорова їжа, налагоджений питний режим. З дитиною потрібно більше проводити часу разом. Говорити про речі, які в реаліях сьогодення є необхідними: свої емоційні стани, пояснювати, що дорослому теж буває страшно, але разом можна подолати все. 

На мою думку, треба знизити рівень навчального процесу - не гнатись за оцінками, а більше стабілізувати психологічний стан. Коли дитина спокійна, їй вдається засвоїти більше матеріалу. І я маю на увазі саме процес соціалізації, тому що COVID-19 забрав дуже багато часу, а потім війна, через яку у дітей дійсно відсутні ці навички.

Якщо ви помічаєте, що у дитини є якісь проблеми, потрібно негайно звертатися до спеціаліста. Бездіяльність може перерости в майбутньому до непередбачуваних наслідків. Наприклад, дитина може закритися і взагалі боятися виходити з дому, можуть початися розлади харчування, сну, та проблеми з комунікацією. 

Тобто, якщо дитина починає себе нетипово поводити, краще звернутися до психологів, задля того, щоб попередити усі ці страшні наслідки

Читайте також: Вчителі Дніпра створюють зручний розклад уроків для змішаної системи навчання