Водойми з містичною історією: таємниці Таромського кар'єру в Дніпрі

У Дніпрі можна знайти багато кар’єрів, які слугують популярними місцями для відпочинку багатьом містянам. Проте є також низка «озер», де неможливо купатися. Таромський кар'єр – один із таких. Чому саме так, пише “Дніпровська панорама”.

Купатися в Таромському кар’єрі заборонено. У п’ятидесятих роках минулого століття тут видобували граніт. За розповідями місцевих, бригади підривників трощили породу потужними вибухами, від чого земля тряслася з такою силою, що крихітні будиночки ходили ходуном. Попри скарги жителів селища, радянська влада відмовлялася зупиняти роботу стратегічного об’єкту. Великі сподівання не виправдалися, прожив "стратегічний об'єкт" недовго. Наприкінці 80-х, підривники пробилися до підземного джерела, яке затопило кар'єр з неймовірною швидкістю. Через воду працівникам довелося буквально кидати спецтехніку та десятки вантажівок. Після затоплення кар’єру з нього вийшло два «озера»: велике – розміром 400 на 140 метрів та мале з габаритами 180 на 150 метрів.

Відкачувати підземні води аби повернутися до розробки після цього вважали марною справою. З того часу кар’єр залишається таким, яким його бачимо ми. Дехто вважає, що вода у кар’єрі містить високий рівень радіації, інші – навпаки, приїжджають сюди ловити рибу. Любителі підкорювати вершини, що утворилися в результаті видобутку копалини скелі, використовують для тренувань. Також у кар’єра не раз бачили зайців, лисиць та змій. Останніх вкрай багато влітку, проте вже у вересні фауна не є такою серйозною проблемою для відпочивальників. Поруч із водою все заросло деревами та кущами.

Місце виглядає дуже мальовничою та підходить для того, щоб помилуватися краєвидами або сфотографуватися на тлі майже «рукотворних» озер, проте вкотре зазначимо, що воно зовсім не підходить для купання. Вода тут дуже холодна навіть влітку, глибина починається відразу біля стін водойми. Ніхто достеменно не знає, яке дно кар’єру та яка його реальна глибина.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у торговому центрі Дніпра несподівано презентували оперний бестселер.