Неймовірна ніжність і аромат. Рисовий пудинг з цедрою цитрусових від Клопотенка

Пудинг – це легкий та ніжний десерт, який має багату історію. Існує кілька варіантів приготування цієї страви: для деяких використовують тісто та додають фрукти та крем на основі молока або вершків, для інших за основу береться рис, манка чи кисломолочний сир. Ми вже готували сливовий пудинг з ніжним кремом. Цього разу зробімо рисовий пудинг, який запікається в духовці. Подавати його як чудовий десерт чи смачний сніданок – обирати вам. Впевнені, що страва дуже сподобається дітям. Саме такий рисовий пудинг пропонує приготувати відомий ресторатор і шеф-повар Євген Клопотенко, передає Дніпровська панорама.

У багатьох країнах є свої варіанти, як приготувати рисовий пудинг. Для цієї страви використовують різні сорти рису і наповнювачі. Ми пропонуємо не напружуватись і брати будь-який звичайний рис, який є в магазині. А ось з наповнювачем давайте трохи проекспериментуємо й надамо рисовому пудингу екзотичної нотки за допомогою цедри відразу трьох цитрусових і кокосового молока. Це буде справжня ніжність з приємним ароматом апельсина, лайма та лимона.

З історії рисового пудингу

І досі ведуться суперечки, де саме вперше приготували страву, схожу на сучасний рисовий пудинг. Деякі дослідники вважають, що це було в Китаї, де здавна культивували рис, інші більш схиляються до Індії. Навіть через кілька тисячоліть це питання все ще залишається без відповіді.

В Азії рисовий пудинг ніколи не називали саме так, це ім’я з’явилася пізніше із поширенням страви світом. Натомість страву вважали просто солодкою рисовою кашею. Рис змішують з водою, молоком або вершками, а потім підсолоджують до смаку перед запіканням. Іноді до рису додають сухофрукти, наприклад, родзинки або курагу.

Де б не придумали страву, головне – ми можемо насолоджуватися цим чудовим смаком і зараз.

Як приготувати рисовий пудинг

Інгредієнти

  • 500 мл молока 2,5%
  • 50 мл кокосового молока
  • 350 г відвареного рису
  • ½ ч. л. ванільного цукру
  • цедра ½ апельсина
  • цедра 1 лимона
  • цедра 1 лайма
  • 2 яйця
  • 1 яєчний білок
  • 100 г цукру

Покроковий рецепт

Крок 1. Розігрійте духовку до температури 180 градусів. Рис попередньо відваріть і охолодіть, нам знадобиться 350 г готового продукту.

Крок 2. Ретельно помийте ½ апельсина, лайм і лимон. Натріть цедру з цитрусових та тертці з дрібними отворами. Натирайте тільки верхній шар, не захоплюючи білу частину, інакше в пудингу з'явиться гіркота.

Крок 3. У невеликій каструльці нагрійте 500 г молока жирністю 2,5%. Додайте ½ ч. л. ванільного цукру, 50 мл кокосового молока і цедру цитрусових. Варіть на маленькому вогні протягом 5 хвилин, потім одразу зніміть з вогню.

Крок 4. Вбийте у миску 2 яйця і додайте 1 яєчний білок. Збийте віничком разом з 100 г цукру до однорідної маси. Додайте гарячу молочну суміш і добре вимішайте.

Крок 5. Рис викладіть у форму для запікання і залийте молочно-яєчною сумішшю. Поставте цю форму в ще більшу форму, наповнену водою, щоб вийшла водяна баня.

Крок 6. Поставте у розігріту до 180 градусів духовку на 60 хвилин. Готовому рисовому пудингу дайте трохи охолонути.

Смачного!

Нагадаємо, раніше ми писали: Штурханці схожі на пиріжки й дуже смачні. Рецепт від Клопотенка