Неймовірне видовище: цієї ночі у Дніпрі можна побачити метеоритний дощ Оріоніди

Рідкісне астрономічне явище сьогодні і завтра вночі можна буде побачити у Дніпрі. Метеоритний дощ Оріоніди у цей час буде найбільш вражаючим, повідомляє Дніпровська панорама.

Що таке Оріоніди

  • Оріоніди – це скупчення уламків та пилу, залишених у внутрішній Сонячній системі кометою Галлея, яка востаннє показувалася нам у 1986 році та повернеться лише у 2061 році. Проходячи повз Сонце, комета скидає приблизно від 0,9 до 3 метрів свого матеріалу. Земля пролітає крізь ці хмари уламків щороку в один і той же час.
  • Об'єкти – каміння та лід – входять в атмосферу планети на швидкості 66 кілометрів на секунду.
  • Космічні камені спалахують, коли ударяються об частинки повітря на величезній швидкості, створюючи шалене тертя і виділяючи таким чином тепло. Тому на небі вони виглядають як зірки, що раптово падають.
  • "Зірки, що падають" можуть з'явитися в будь-якій точці неба. Але в NASA відзначають, що найбільша можливість побачити - з боку Бетельгейзе, відомої червоної гігантської зірки в сузір'ї Оріона. У Північній півкулі глядачі мають дивитися на південний схід.
  • Для кращого спостереження краще дивитись під кутом від 45 до 90 градусів від радіанта. З цієї точки вони здаватимуться довшими.

метеоритний дощ Дніпро

Коли дивитись

Хоча Оріоніди активні з 26 вересня по 22 листопада, найкращий час для спостереження з'явиться в суботу, 21 жовтня, коли очікується близько 23 "зіпадаючих зірок" на годину, і триватиме наступного дня. Почати спостереження можна близько першої години ночі і до світанку, поки Сонце не перекриє спалахи метеорів своїм світлом.
Звичайно, видовище вдасться спостерігати лише у тому випадку, коли небо буде безхмарним та з мінімальним світловим забрудненням. Найкращим місцем буде місцевість поза містом, подалі від ліхтарів та освітлених вулиць.

Також раніше ми писали На сцену Дніпровської опери повертається легендарна вистава з декораціями та костюмами, яким вже півстоліття