Новорічні салати. Як правильно готувати та зберігати, щоб не скисли за одну ніч

Не готуйте салати про запас. Новий рік - це час свят, веселощів та щедрих столів. Господині часто готують багато страв, щоб вистачило на всіх гостей. Однак експерти попереджають, що не потрібно готувати страви у великих обсягах, якщо сім'я та гості не планують з'їсти їх у найближчі кілька годин.

Особливо це стосується салатів. Вони входять до однієї з найнебезпечніших, з епідеміологічної точки зору, груп. Це багатокомпонентні страви, які складаються з інгредієнтів із різними мікробіологічними показниками. До того ж, у процесі нарізування частина інгредієнтів може бути забрудненою.

Якщо салат заправити майонезом відразу, то вранці 1 січня він плаватиме у воді, бо мариновані та солоні компоненти викличуть виділення вологи. У салаті вже почнуться процеси мікробіологічного псування, а значить, їсти його буде не можна. Це може бути небезпечним для здоров'я, кажуть експерти.

Фахівці уточнили, що якщо до салату додали всі інгредієнти, крім соусу, то зберігати його в холодильнику можна не більше 12 годин. Якщо страва вже заправлена майонезом, то вжити її слід протягом 6 годин.

салаты

Щоб приготувати салат на кілька днів наперед, лікарі рекомендують нарізати всі інгредієнти та розфасувати їх по контейнерах. Тоді при необхідності можна швидко підготувати потрібну порцію страви та заправити її соусом безпосередньо перед подачею.

Як приготувати салати на Новий рік, щоб вони були безпечними для здоров'я:

Не додавайте майонез або інші соуси до салату до останнього моменту.
Якщо ви все ж таки вирішили заправити салат заздалегідь, то зберігайте його в холодильнику при температурі не вище 4 градусів Цельсія.
Нарізайте інгредієнти для салату безпосередньо перед приготуванням.
Ретельно мийте руки перед приготуванням їжі.
Дотримуючись цих простих правил, ви зможете приготувати смачні та безпечні салати на Новий рік, які порадують ваших гостей і не зашкодять здоров'ю.