Обережно - юз: У трамваїв Дніпра розпочався небезпечний період

Юз - це ковзання трамвайних коліс по рейках: в осінній період мокрі рейки мають менший коефіцієнт зчеплення з трамвайними колесами, тому гальмівний шлях вагона більший. Тому департамент транспорту Дніпровської міськради звертається до пішоходів та водіїв автотранспорту із проханням бути обережними на трамвайних коліях, пише Дніпровська панорама.

Шановні пішоходи та водії автотранспорту!

Прийшла осінь і почався листопад! Гарна пора року, але для трамвая ця краса приносить великі незручності у роботі. Падаюче листя на рейки створює «ЮЗ».
Юз - це коли трамвай тисне колесами падаюче листя, і з них виділяється жирний сік і змащує рейки.
Вітер і дощ, що мрячить, ще більше погіршує стан рейкової колії.
При гальмуванні трамвая втрачається зчеплення коліс із рейками. І трамвай все одно продовжує рух уже із загальмованими колесами.

У автотранспорту таке відбувається взимку і називається – ожеледиця. Але на відміну від машин, у юз трамвай дуже складно раптово зупинити при небезпеці ДТП. Пішоходів та автомобілістів просять враховувати це. А ще просять поступатися дорогою трамваям.

Поступіться дорогою трамваю!
Не проїжджайте і не переходіть перед трамваєм, що близько йде!
Юзовий стан рейкової колії триватиме доти, доки не опаде все листя з дерев, - йдеться у зверненні на сторінці "Трамваї та троллейбуси нашого міста".

юз трамвая

Для таких випадків у кожному трамваї під передніми сидіннями пасажирів є ящик із піском. Якщо на дорозі трапляється юз, водій трамвая бере пісок і висипає його на конкретну ділянку. Це суттєво покращить ситуацію та допоможе руху.

Нагадаємо, раніше ми писали: Майже щодня: коли у листопаді очікуються магнітні бурі