Палац студентів у Дніпрі: минуле та сучасніть пам’ятки архітектури кінця ХVIII століття

У центральному парку імені Шевченка у Дніпрі розташований добре відомий усім містянам Палац студентів ДНУ імені Олеся Гончара, який ще називають Потьомкінський палац. У минулому це був Палац князя Григорія Потьомкіна, фаворита імператриці Катерини ІІ. Сьогодні – це одна з найунікальніших пам’яток архітектури кінця ХVIII століття, та найстаріша історико-архітектурна пам'ятка нашого міста, яка знаходиться під охороною держави. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на сайт Дніпровського національного університету.

Палац був збудований у Катеринославі за проектом видатного російського архітектора Івана Єгоровича Старова, який склав перший генеральний план міста на Дніпрі. Катериною II був призначений будівничий Палацу, найкращий архітектор свого часу М.Ф.Козаков. Палац будували протягом трьох років - з 1787 по 1790 рр.

У 1918 році Потьомкінський палац став першим навчальним корпусом щойно створеного Катеринославського університету. А вже за радянських часів, у 20-му сторіччі, Палац став центром культури та творчості студентства Дніпропетровська.

"Інтер'єри Палацу – це суцільна гармонія, прекрасна тут на кожному кроці. 12 чудових колон підтримують сходовий майданчик 2-го поверху, утворюючи незвичайний "живий квадрат"", - йдеться на сайті ДНУ.

У дніпровському Палаці студентів сьогодні часто проводяться концерти, творчі вечори, фестивалі, наукові конференції, семінари, виставки, презентації. Там працюють 8 творчих колективів мистецької самодіяльності, 6 із яких мають звання "народний".

Фото - Олексій Олександров та сайт ДНУ.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про історію однієї з найкрасивіших історичних будівель Дніпра.