Спочатку особняк, потім дитячий садок. Історія однієї з найкрасивіших історичних будівель Дніпра (фото)

Особняк на Крутогірному узвозі є історичною будівлею, яка знаходиться у центрі Дніпра. Він часто привертає увагу перехожих, повідомляє Дніпровська панорама.

Особняк на Крутогірному узвозі, 1 був побудований понад сто років тому. На щастя, він відреставрований і перебуває у чудовому стані.

історична будівля Дніпро

За даними істориків, раніше будинок належав директору одного із заводів Катеринослава, а з 30-х років минулого століття у ньому мешкали партійні керівники. Зокрема, з 1947 року тут деякий час жив із сім'єю Леонід Брежнєв. Як писали старі газети, у дворі будинку навіть тримали господарство – курей та свиней.

історична будівля Дніпро

Пізніше казковий будиночок переобладнали під дитячий садок “Теремок”, який проіснував до початку 90-х. Багато дніпрян досі з ніжністю згадують його.

Так, у групі у ФБ “Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ” Лариса Величко пише:

Пам'ятаю добре цей будиночок! Завжди здавався мені казковим. Цей будинок ще дореволюційний. Колись читала публікації про цей будиночок,

але зараз не пам'ятаю деталі. Там і Брежнєв жив, і садок був, і Жовтневий відділ освіти, а потім казали, що Приват банк його купив.

особняк
Оксана Бєляєва також ділиться:

Ходили туди із сестрою на початку 80-х. Він був тоді від УВС.

Дуже гарне ліплення на стелі та стінах було збережено. Широкі дерев'яні сходи у двір, щоправда, були вже не дуже міцні.

Дуже красива будівля та теплі спогади…

історична будівля Дніпро

За словами містян, наприкінці 90-х будівля прийшла у занепад - у дворі частенько збиралися навколишні підлітки, пили пиво, курили.

Так, користувач ФБ Микола згадує:

Десь кінець 90-х-початок 2000-х уже був бомжатник, там курили та випивали школярі, дворик був зарослий.

Усередині не було вікон та дверей, зовні може й ціле було".

Але, на радість дніпрянам, особняк визнали історичною спадщиною, упорядкували, відреставрували. Сьогодні дуже часто городяни використовують локацію біля будинку для фотосесій.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Дніпрі почалась реорганізації 4 державних закладів професійно-технічної освіти.