Пенсіонери можуть перейти на інший вид пенсії та отримувати більше грошей. Що треба зробити

Українці можуть отримувати більшу пенсію: як перейти на вигідніший вид виплат. Згідно з роз'ясненнями Пенсійного фонду України, частина українців має право збільшити розмір пенсії, перейшовши на інший вид виплат. Це стосується громадян, які мають право на декілька видів пенсії: за віком, вислугою років, за інвалідністю, у зв'язку із втратою годувальника. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням На пенсії. 

Як дізнатися, чи можете ви отримувати більшу пенсію?

Відповідно до статті 10 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 № 1058-IV, особам, які мають право на різні види пенсії (за віком, за інвалідністю, у зв’язку із втратою годувальника), призначається лише один за цими видами пенсії за їхнім вибором.

 
Тобто людина може отримувати пенсію за вислугою років до досягнення нею пенсійного віку. Але після досягнення такого віку, якщо це вигідніше, можна перейти на цей вид пенсії.

пенсияя

  
Вигідно це буде зробити, якщо після виходу на пенсію за вислугою років людина продовжувала працювати. У такому разі можуть бути враховані стаж та заробіток, набуті після призначення пенсії за вислугу років, тобто збільшиться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати, а отже – і пенсія.

Як перейти на інший вид пенсії

Для переходу з одного на інший вид пенсії слід звернутися до Пенсійного фонду з відповідною заявою.

Нагадаємо, раніше ми писали

Оздоровлення дітей пільгових категорій. Як придбати путівку для отримання компенсації