Перспективи розвитку ринку нерухомості в умовах воєнного стану

Сьогодні ринок нерухомості в Україні залишається вкрай нестабільним і важко піддається прогнозам через вплив військових дій. Зміни відбуватися дуже швидко та різко. Попри це, фахівці визначають деякі актуальні тенденції в секторі нерухомого майна.

На жаль, через продовження обстрілів та руйнувань, що зазнали сотні населених пунктів та десятки міст, будівництво нового житла здебільшого ведеться у відносно безпечних регіонах. Обсяги будівництва значно скоротилися. Однак, український ринок нерухомості демонструє стійкість та здатність функціонувати у важких умовах. Зараз спостерігається поступове відновлення у всіх сегментах ринку. Зокрема, зріс попит на комерційну нерухомість, який суттєво впав після початку повномасштабного вторгнення.

Славнозвісне місто Дніпро 

Попит на купівлю квартир та будинків в центральних та західних регіонах зростає і наразі суттєво перевищує довоєнні показники. На сході, звичайно попит майже відсутній, а південні області залишаються нестабільними. Проте, як показує практика, вартість житла в Дніпрі досить висока. Місцями можна прирівняти до столичного прайсу, за 1 кв. метр дніпряни хочуть близько 1000$. І за останній рік ціна виросла більше ніж на 100$. За даними DIM.RIA, зараз у Дніпрі можна купити квартиру в середньому за 56 400$.
Загалом, середні показники по країні вже досягли довоєнного рівня.

Якщо звернути увагу на кількість оголошень на DIM.RIA, можна з впевненістю заявити, що вона зростає. Проте в більшості це центральні та західні регіони. У перші місяці вторгнення люди шукали житло переважно в обласних центрах, які вважалися відносно безпечними. У більшості випадків обирали великі квартири для розміщення сімей. Сьогодні попит зосереджується на квартирах на нижніх поверхах, з бомбосховищами або паркінгами поблизу, що дозволяють проживання з домашніми тваринами та дітьми. Також українці звертають увагу на відсутність військової інфраструктури поряд.

Незламний Харків

Харків та область знаходиться в нестабільній ситуації, регулярні обстріли та близьке розташування до лінії фронту вносять свої корективи. Та попри це місто живе! Багато людей хочуть купити квартиру у Харкові, тому ринок доволі жвавий. Якщо говорити про ціни в цьому регіоні, за рік вони впали на 100-200$ за метр квадратний. Найбільше постраждали в цьому плані великі квартири, наразі квадратний метр в чотири кімнатній квартирі становить 500$. Найбільшим попитом користується 1-2 кімнатне житло. Середня вартість квадратного метра 750$, звичайно все залежить від району.

Україна продовжує цікавити значну кількість потенційних інвесторів як всередині країни, так і за її межами. Ціни на житлову та комерційну нерухомість після кризових ситуацій можуть бути значно нижчими, ніж в інших країнах, що відкриває можливості для вигідних інвестицій з потенціалом для значного прибутку в майбутньому.

Основні тренди та тенденції ринку нерухомості

Попри тривалі військові дії в Україні, фахівці відзначають поступове відновлення ринку нерухомості. Продаж і купівля квартир здійснюються за цінами, які значно нижчі за довоєнний рівень, тоді як прайс на оренду залежить від регіону.
Після початку повномасштабного вторгнення продажі різко впали, але зараз показники поступово відновлюються. Наразі вони приблизно на 25% нижчі за довоєнні. Як і раніше, покупці та орендарі звертають увагу на естетичний стан об'єктів та навколишньої території.

Іншою важливою тенденцією є безпека локації. Потенційні покупці хочуть купити квартиру в регіонах, де ризик обстрілів та руйнувань менший. Основні критерії вибору включають наявність автономних систем опалення, бомбосховищ, закритих паркінгів, а також можливість безперебійного енергопостачання.

Серце України - Київ

Попит на нерухомість у Київській області зміщується в бік приватних секторів. Це пов'язано з потребою в автономних системах опалення та електроенергії.
У Києві люди обирають новобудови та ЖК, яким немає більше 10 років. Здебільшого це повʼязане з іпотечним кредитуванням під «єОселя». Хоча восени 2022 року попит на первинний ринок був на рекордно низькому рівні, зараз покупці цікавляться саме об'єктами, що знаходяться на завершальній стадії будівництва. Наразі елітна квартира та проєкти на ранніх етапах будівництва не є цікавими.

До війни потенційні покупці ділилися на інвесторів, які купували нерухомість з метою перепродажу, та тих, хто шукав житло для себе. Наразі інтерес до перепродажу значно знизився через високі ризики, а покупці, що шукають житло для себе, обирають квартири, готові до заселення.

Війна також вплинула на профіль покупців. Серед них переважають внутрішньо переміщені особи та сім'ї військових, які мають доступ до пільгових кредитів. Вони здебільшого купують дешеве житло або те що підпадає під умови кредитування.

Післявоєнні перспективи

Експерти зазначають, що український ринок нерухомості має великі перспективи. Сектор будівництва залишатиметься однією з найпривабливіших сфер для інвестицій, особливо в довгостроковій перспективі. Попри високі ризики, квартири в Україні продовжують купувати навіть під час війни.

Аналітики прогнозують стрімке зростання цін у післявоєнний період, а також збільшення інвестицій для відновлення країни. Важливим фактором у цьому процесі стане можливий вступ України до Європейського Союзу. Очікується також значний потік повернення людей, які виїхали під час війни. Навіть ті, хто залишаться за кордоном, будуть купувати квартири в Україні.

За даними Держстату, інфляція у квітні 2023 року становила 17,9%, а економічні втрати за попередній рік склали 29,2% від ВВП. Тому відновлення економіки буде відбуватися швидкими темпами, а нерухомість відіграватиме ключову роль у цьому процесі. 

Відбудова країни після війни буде позитивно впливати на інтерес до нерухомого фонду, що має підвищити показники продажів у майбутньому.
Довгострокові перспективи залежать від державних програм підтримки. Важливу роль відіграватиме також залучення іноземних інвесторів у нові інфраструктурні та житлові проєкти в Україні.