Півстоліття тому найсильніша злива затопила Дніпро. Як це було

Примітно, що рівно 46 років тому наш Дніпро накрив подібний по силі ураган, що й обрушився на місто цієї ночі. Тоді, 28 липня 1977 року він став причиною сильної повені. Про подробиці півстолітньої давності розповіла на сторінці Історія у фотографіях Катеринослав-Дніпропетровськ Олена Присягіна, повідомляє Дніпровська панорама.

У групі неодноразово виникала суперечка з приводу дати повені 1977 року. 7.07.77 чи 28.07.77. Вірна друга дата і нижче підтвердження цього у публікаціях газет.
28 липня 1977 р. місто захлеснула найсильніша злива, що тривала всього дві години. Цього часу вистачило, щоби повністю затопити нижню частину міста.
Рівень води у центрі становив до півтора метра. Тут було затоплено всі напівпідвальні приміщення. Десятки вулиць втратили асфальтове покриття.
За свідченнями очевидців, на проспекті Карла Маркса, в районі ЦУМу, шар бруду становив кілька десятків сантиметрів.
Особливо незабутню картину представляла територія перед в'їздом на Новий міст. Десятки машин, що стояли тут, були затоплені майже по саму дах, всі вони зав'язнули в тоннах бруду. Не вдалося уникнути людських жертв.
Згідно з чутками, що циркулюють і сьогодні, кількох людей затягнуло до каналізаційних люків. На жаль, точні дані невідомі. У місцевій пресі опублікували лише... репортажі про суботників із розчищення міста.
За матеріалами Максима Кавуна.
Практично дата сьогоднішнього нічного урагану, – повідомила Присягіна.

Ще вранці в четвер 28 липня 1977 ніщо не віщувало трагічної розв'язки. А ближче до вечора місто захлеснула найсильніша злива, що тривала лише дві години, з 16:30 до 18:30.

Ось як про це повідомляла газета «Дніпро вечірній» 29 липня 1977 року з посиланням на Гідрометцентр:

О 14 годині метеостанції, розташовані у східній та північній частинах Дніпропетровська, зареєстрували наближення грози. Сила вітру становила 11-12 метрів за секунду, і тому грозовий фронт досяг міста до 16:30 – 17 години. За дві години, які тривали дощ, на сході випало 24-39 міліметрів опадів, на півночі - 62 міліметри, за місячної норми 42-58 міліметрів... У Дніпропетровську за останні 25 років таке явище зареєстроване вперше.

Дві години зливи вистачило, щоб повністю затопити нижню частину міста. Зазначу, що загалом повінь 1977 р. аналогічна лиху 1891 року. Потоки води зі знаменитих «трьох пагорбів» ринули до придніпровської частини міста.

Рівень води у центрі становив до півтора метра. Тут було затоплено всі підвальні приміщення. Десятки вулиць втратили асфальтове покриття. За свідченнями очевидців, на проспекті Карла Маркса, в районі ЦУМу, шар бруду становив кілька десятків сантиметрів. Картину, що особливо запам'ятовується, представляла територія перед в'їздом на «Новий» міст. Десятки машин, що стояли тут, були затоплені майже по саму дах, всі вони зав'язнули в тоннах бруду.

Крім того, повінь знищила частину зелених куточків, яких було зроблено рівно 200 до 200-річного ювілею міста. У тому числі, повінь зашкодила фонтану «Муза» біля оперного, який відкрили в 1974 році і називали "музична феєрія". Кольорова музика потім не працювала.

Ось як описувала в офіційному зведенні наслідки повені газета «Дніпро вечірній» від 29 липня 1977 року:

Злива обрушилася на місто з величезною силою. Потоки води ринули у низинні райони. Окремі підприємства, майже всі трамвайні, тролейбусні маршрути було виведено з ладу протягом першої години. Особливо постраждали електронесучі системи. Сталося близько 300 урвищ. У нижній частині міста затоплено багато підвальних приміщень. Найбільших збитків було завдано Кіровському, Червоногвардійському, Ленінському районам міста.

Увечері до ранку ліквідували основні наслідки повені.

На ранок 29 липня працювали всі підприємства, міста, усі трамвайні та тролейбусні маршрути, крім чотирьох, які були відкриті о 10 годині. Для перевезення пасажирів сюди було виділено понад сто автобусів. До цього часу не вдалося відновити лише дві електророзподільні станції. Найбільш постраждалим мешканцям надано тимчасове житло.

Ось як про це згадують очевидці:

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі негода повалила десятки дерев. Найбільше постраждав парк Глоби (фото)