Плоди неїстівні, але цілющі: у Дніпрі помітили незвичайну тропічну рослину

У Дніпрі на Мандриківці росте дерево, яке раніше в Україні бачили тільки у Криму. Дніпрянін Сергій поділився фото рослини на своїй сторінці у фб, повідомляє Дніпровська панорама.

Відвідувачі мережі відразу впізнали цю рослину:

Маклюра або Адамове яблуко. Їсти не можна. Хороша річ для розтирання. Поперек, суглоби і т. д. Потрібно робити настоянку на гарній горілці або розведеному спирті.

Походження маклюри

Маклюра помаранчева (Maclura pomifera) - дерево північноамериканського походження, що належить до широко поширеного роду Тутові. Вважається класичним прикладом анахронічного фрукта. Інші її назви: Адамове яблуко, божий дар, апельсин осейджів (osage-orange), адамів корінь, хибний апельсин та інші. Сьогодні маклюра широко культивується у багатьох країнах, а на території нашої країни росте у Криму.

Неїстівні плоди Maclura pomifera містять сполуки, що мають різні види біологічної активності, включаючи антиоксидантну, ацитотоксичну, протипухлинну, антибактеріальну, естрогенну, протигрибкову, противірусну та протималярійну дію.

тропічна рослина Дніпро

Застосування

Маклюра, як лікарська рослина, давно і широко застосовується у народній медицині багатьох країн. У Болівії її соком лікують зубний біль, кору та листя використовують при маткових кровотечах, індіанці команчі в Північній Америці роблять примочки з відвару коріння дерева для усунення запалення очей.

У науковій літературі є відомості про використання рослини в терапії раку молочної залози, хвороби Альцгеймера, геморою, простатиту та безпліддя. Фітотерапевти готують на її основі креми, мазі та спиртові настоянки. Є відомості про ефективність масляного екстракту насіння адамового яблука проти пігментних плям, юнацьких вугрів та інших дерматологічних проблем. Мазь використовується для усунення запальних процесів у суглобах, при лікуванні артриту, бурситу, міозиту, шпор, варикозу та подагри.

Компрес на основі екстракту маклюри, який застосовується в області хребта та суглобів, призводить до зменшення сольових відкладень та больових відчуттів, підвищує гнучкість суглобів. Лікувальний масаж буде більш ефективним, якщо перед цим мазати тіло кремом або маззю з яблуком Адама.

Також раніше ми писали На Дніпропетровщині висадили новий ліс у пам’ять про загиблих захисників