Порятунок чи небезпека? Кому не можна пити квас
Коли настає літня спека, на допомогу приходять холодні напої. Квас — один із найпопулярніших виборів. Цей напій з тисячолітньою історією не лише чудово втамовує спрагу, а й має низку корисних властивостей. Однак, не всім його можна пити. Давайте розберемося, у чому користь квасу і кому він категорично протипоказаний. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Foodandmood.
У більш ранніх дослідженнях медики стверджували, що квас впливає на чоловічу потенцію і здатний відновлювати фізичні сили організму. У кулінарії квас використовують для приготування окрошки. У виробництві косметики квас використовують як засіб для зміцнення волосся.
Чим корисний квас
Квас, як продукт бродіння, має чимало переваг для здоров'я:
Покращує травлення: Він допомагає перетравлювати жирні та білкові страви, а також сприяє збалансованому водно-сольовому обміну в організмі.
Відновлює мікрофлору: Вітаміни та кислоти, що виділяються в процесі бродіння, позитивно впливають на кислотність шлунка і допомагають відновити його здорову флору.
Зміцнює організм: Завдяки вмісту кальцію, квас корисний для зміцнення кісток, зубів, волосся та нігтів.
Діє як профілактика: Дріжджі в складі напою можуть бути корисними при висипах на шкірі, запаленнях, атеросклерозі та деяких захворюваннях дихальних шляхів.
Кому квас пити категорично не можна
Попри всі переваги, є категорії людей, яким квас слід вживати з обережністю або зовсім відмовитися від нього:
У квасі міститься молочна кислота і медики не рекомендують цей напій при виразці, гастриті – може викликати печію і загострення захворювання.
Не можна пити квас при алергії на дріжджі або злаки. Спирту в цьому напої майже немає, але при алергії на алкоголь і за кермом – квас пити не можна. З цієї ж причини не можна пити квас вагітним і не варто давати дітям до 5 років.
Квас заборонено пити при онкології, проблеми з жовчним або печінкою, при наявності піску або каменів, сечокам'яної хвороби. Не можна його пити при колітах і ентеритах, оскільки цей напій може викликати бродіння і дискомфорт в шлунку.
Перед вживанням квасу, особливо у великих кількостях, варто зважити всі "за" і "проти". А якщо є хронічні захворювання, краще проконсультуватися з лікарем.
Який ваш улюблений напій для втамування спраги влітку?
Важливо!
Квас виробляють в промислових масштабах, тому в складі цього напою може бути, крім вуглекислого газу і дріжджів, більший вміст алкоголю, хімічні підсилювачі смаку і кольору. Варто віддавати перевагу домашньому квасу.
Рецепт домашнього квасу
Інгредієнти:
Вода - 8 л
Дріжджі свіжі - 60 г
Цукор - 1 стакан
Бородинський хліб - 700 грамів
Ізюм - по кусу
Спосіб приготування:
хліб наріжте скибочками, висушіть в духовці до чорноти. Воду доведіть до кипіння, додайте в неї цукор, потім хліб і остудіть. У теплій воді розбавте дріжджі, перемішайте. Накрийте ємність марлею і дайте квасу заграти (до півтори доби). Готовий квас можна підсолодити на смак, розлити по пляшках, додати родзинки та поставте на добу в холодне місце. Після - процідіть і прибирайте в холодильник.
Нагадаємо, раніше ми писали
Магнітні бурі у серпні 2025. Календар небезпечних дат