Працює біологічна зброя: у Дніпрі знайдено шкідника для боротьби з амброзією (фото)

У Дніпрі помітили амброзієвого листоїда, здатного боротися з карантинним бур'яном, що викликає алергію. Про це повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на допис дніпрянина В'ячеслава Воропаєва.

Щоправда, він виявив лише поодинокі екземляри жука, тому чекати, щоб комахи завдали такої серйозної шкоди рослинам, як наприклад у Канаді та США, звідки родом цей смугастик, навряд чи  вдасться.

воропаев

У Канаді та США амброзійовий смугастий листоїд активно використовувався як біологічна зброя проти злісного бур'яну амброзії.

Амброзієвий листоїд — родич колорадського жука, хоч і вважається шкідником, але приносить набагато більше користі, ніж усім відомий шкідник картоплі.

За часів радянського союзу корисного заокеанського жука успішно акліматизували на околицях Ставрополя, де він практично повністю знищив амброзію на дослідній ділянці. Але кажуть, що сьогодні використання листоїду у боротьбі з бур'яном є проблематичним, через те, що жука важко "утримати" на певній території. Тому, мабуть, ми й змогли його побачити. Але все ще може бути.

У коментаряї знавці-біологи зазначили, що 1981 року провели безуспішну спробу інтродукції амброзієвого листоїду в історико-культурному заповіднику на острові Хортиця (Запоріжжя). Близько дюжини особин відправили до сірникової коробки. Вони були мляві та напівдохлі, тож експеримент провалився.

Понад чотири роки тому масове розмноження листоїдів зафіксували на Донеччині, проте з того часу популяція жуків значно зменшилася.

Найпоширеніший вид амброзії в Україні – амброзія полинолиста. Вона належить до роду однорічних або багаторічних трав сімейства Айстрових. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листя завдовжки 4-15см. Амброзія може досягати висоти 20-180 см, іноді 2 м. Верхня сторона листової пластинки темно - зелена, нижня-сіра, опушена. Корінь стрижневий, проникає на глибину 4 м. Розмножується рослина тільки насінням. Цвітіння починається з серпня і триває по жовтень.

Амброзію можна сміливо назвати бур’яном, який виснажує, висушує землю і швидко поширюється. Одна рослинка через 2-3 роки може перетворити ділянку землі в суцільні зарості, а ґрунт зробити непридатним для обробітку.

Пилок амброзії може викликати сінну лихоманку, або як її ще називають амброзійний поліноз, навіть у людей, які раніше ніколи не страждали алергією. Значна частина населення в період цвітіння амброзії відчуває алергічні реакції, причому настільки сильні, що деяким доводиться кудись їхати або протягом тривалого часу приймати антигістамінні препарати.

Крихітний пилок амброзії є одним з найбільш агресивних алергенів, який також здатний викликати астму, вважають алергологи.

Алергічна реакція настає при концентрації 25 зерняток пилку на 1 м³ атмосферного повітря. А одна, добре розвинена рослина дає до декількох мільйонів частинок. Для того, щоб відчути її ефект навіть не обов'язково, щоб вона росла поруч з вами. Через потужні вітри порошинки долають величезні відстані, про що писали на початку.

Можливі симптоми:

  • нежить;
  • свербіж і почервоніння очей;
  • сльозоточивість;
  • свербіж шкіри;
  • кашель або хрипи;
  • біль або першіння в горлі;
  • підвищення температури;
  • утруднення дихання.

Нагадаємо, раніше ми писали: Начебто бджола, а гуде, як джміль: у Дніпрі вперше за 46 років помітили дивну комаху (ексклюзив)