Примара річкового порту у Дніпрі. Як 40 років тому створювалася унікальна будівля на великій річці (фото)

Є думка, що річковий порт у Дніпрі з'явився не в свій час, а на стику епох, коли краще було б не починати великих проектів. Та хто ж знав, що розпочнуться 90-ті... Втім,  саме тоді в місті будували автовокзал, ресторан Поплавок та бідолашний Парус. Не всі витримали перевірку часом, але  всі стали візитівками Дніпра. Про це пише Дніпровська панорама.

Що відомо. Річпорт у Дніпрі почали будувати у 1980 році. В експлуатацію усі 5 поверхів ввели у1988 році. Архітектором був Володимир Веснін, він також  проектував наш автовокзал.

У Дніпропетровську розташований найбільший річковий порт України. Завдяки вигідному географічному положенню він повністю забезпечує потреби прилеглих промислових регіонів у перевезенні, зберіганні різних вантажів: металу, зерна, вугілля, контейнерів та ін. Порт, як пункт перевалки зовнішньоторговельних вантажів відомий у країнах Придунав'я, Чорного та Середземного морів,- писали про річковий порт у Дніпропетровську на початку 90-х.

Коли будувався об'єкт багато жителів думали, що зводять черговий міст. Перпендикулярна набережна споруда з 33-метровими балками нагадувала облаштовану ділянку переправи.

Період навігації на річці – з березня до листопада. Планувалося, що в решту року порт буде клубом, де в залі очікування облаштують танцмайданчик.

Але тоді, коли будівлю було зведено, річкові перевезення вже не користувалися такою популярністю, вони збанкрутилися. У середині горезвісних 90-х приміщення в порту почали здавати різним підприємцям. Будівля речпорта швидко втратила  першечергове призначення  і стала нагадувати величезний занедбаний бізнес-центр.

У 2020 році річпорт почали реконструювати. З'явився план, за яким будівлю вирішено було кардинально змінити. Лише загальні обриси нагадували б річпорт.


Так виглядала візуалізація реконструкції.Тут хотіли відкрити офісний центр загальною площею 3300 кв метрів.На даху п'ятиповерхової будівлі планували звести терасу з оглядовим майданчиком. Біля будівлі мав бути свій причал та стоянка для водного транспорту. 

Роботи розпочали, але не продовжили.

Деякий час на території речпорту і в самій будівлі проводили фестивалі сучасного мистецтва, наприклад у 2020-му там відбувалися заходи  "Гогольфесту". Якимось чином річковий порт став наче декорацією фантасмагорії у стилі гоголівських творів.  

Розмірковувати про реконструкцію будівлі, як і про відновлення самого судноплавства на річці зараз не вчасно. Але як кажуть – мріяти не шкідливо.

 Раніше ми писали про: Таємниця "бермудського трикутника" у Дніпрі. Майже 80 років розповідають легенди про Чортовий острів (фото)