Про це мало хто знає. Чому у Дніпрі з'явилась вулиця Двірцева

У Дніпрі знаходиться вулиця, яка має цікаву та незвичну назву - Двірцева. Чому вона так називається та що цій назві з минулого, розповість Дніпровська порадниця з посиланням на Музей історії Дніпра.

Загадковий козацький палац: свідчення історії та таємниці сьогодення

Названа на честь козацького військового палацу (т. зв. «двірця»), в якому засідала адміністрація Кодацької паланки Нової Запорізької Січі (щось на зразок сучасної обласної адміністрації). Документальні згадки про його існування маємо з 1765 року. 

Існує припущення, що палац розташовувався біля однієї із в’їзних веж Новокодацької фортеці. Вулиця знаходиться неподалік можливого місця знаходження палацу. На думку історика Ігоря Кочергіна, палац було збудовано з дерева. У його приміщеннях засідали: городовий отаман, полковник, осавул, писар, підписар, кодацький отаман, шафар кодацького перевозу.

Місце, де зупинявся кошовий отаман і проходили урочисті бенкети

З документів достеменно відомо, що саме у військовому палаці зупинявся кошовий отаман Запорізької Січі під час відвідин міста Новий Кодак. Тут же проходили й урочисті учти (банкети) на його честь. Так, наприклад, збереглися згадки про візити до Нового Кодаку останнього кошового отамана – Петра Калнишевського наприкінці лютого 1772 року і 28 листопада 1774 року. В обох випадках Петро Калнишевський зупинявся у військовому палаці Нового Кодаку.

Військовий палац міг бути однією з кількох адміністративних споруд паланкового міста. Так, історик Валентин Старостін зазначає, що:

«паланочне місто мало значну кількість державних будівель, від яких до сьогодні зберігся лише перелік. Канцелярія, скарбниця, арсенал з пороховим льохом, церковне  правління, митна контора при перевозі, шпиталь, школа, касарня, військовий палац <…>.

Але як вони поєднувались, чи в одних будинках, чи мали окремі споруди сказати вже не можна.  Тим більше не можна сказати як їх було збудовано: чи як звичайні хати, чи вони мали якийсь більш представницький вигляд».