Прохорів день: чому сьогодні несли подарунки до ковалів

10 серпня в церковному календарі – день пам’яті апостолів Прохора, Никанора, Тимона та Пармена. Вони були апостолами від 70, жили в різний час, але всі померли за свою віру в Христа. Згадується про них в Святому Писанні, пише Дніпровська панорама.

Апостол Прохор довгий час був супутником апостола Павла, який згодом зробив його єпископом Никомидії. Прохор перебував із Павлом на острові Патмос після Успіння Пресвятої Богородиці. Коли повернувся в Никомидію, продовжив піднімати там церкву. Мученицьку смерть зустрів в Антиохії.

Апостол Никанор зустрів свою смерть під час перших відкритих гонінь християн. Того ж дня, разом з ним, було вбито і святого великомученика архидиякона Стефана.

Апостол Тимон був єпископом в Басторії (Аравія). Був убитий язичниками за те, що він проповідував християнство. Спочатку мученика кинули до печі, але Господь врятував свого раба. Тоді його вирішили розіп'яти вниз головою.

Апостол Пармен жив та проповідував в Македонії. За однією з версій він помер через хворобу, але інші перекази стверджують, що його вбили під час гонінь християн.

Цього дня наші предки прославляли ковалів, дарували їм подарунки, дякували за роботу. В давнину до цієї професії завжди ставилися з особливою повагою.

Від цього дня починали вже копати картоплю. Також ходили в ліс по гриби і ягоди. Вважалося, щоб бути щасливим, потрібно першу склянку зібраних ягід віддати першому зустрічному.

Якщо 10 серпня з'їсти грушу під час заходу сонця, то до вас прийде рішення проблеми, яке ви довго не могли відшукати

Що не можна робити цього дня

Заборонено грати весілля — сім'я не протримається разом до старості.

Не варто вирушати в ліс по гриби в поганому настрої — нічого не знайдете.

Варто уникати будь-яких закупів, адже річ довго не прослужить. Торгівля 10 серпня вважалася несприятливою. Тому намагалися нічого не купувати і не продавати.

Народні прикмети і традиції на 10 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: вранці багато роси — чекайте на сонячний день;
  • якщо з'їсти грушу під час заходу сонця, то до вас прийде рішення проблеми, яке ви довго не могли відшукати;
  • дощ, але немає вітру — буде негода;
  • по воді вранці стелиться туман — чекайте на гарну погоду;
  • високо пливуть хмари — буде ясна і суха погода.

Нагадаємо, раніше ми писали: Укрзалізниця призначає додаткові поїзди з Кривого Рогу та Дніпра