Реліквія-захисниця України Почаївська ікона Божої Матері. Коли вшановують та в чому допомагає образ

5 серпня віряни вшановують Почаївську ікону Божої Матері. Ця святиня вважається найбільш шанованою серед вірян слов'янського світу, повідомляє Дніпровська панорама.

 Почаївська ікона Божої Матері довгі роки оберігає нашу країну від усіх загроз. До неї звертаються багато вірян, які прагнуть відчути допомогу і підтримку Небесної Цариці, вилікуватися від важких недуг, впоратися з душевною апатією, зневірою, розчаруванням.

Згідно з церковною легендою, лик Богородиці з Почаєва був дарований християнам в епоху татарських набігів, коли жорстокі воїни розоряли українські землі, а людей забирали в полон. Від нападів страждали і фортеці, і села, і монастирі.

 Якось кілька ченців спробували знайти притулок на Волині - і, коли один з них піднявся на вершину пагорба, він побачив там Пречисту Діву. Оточена полум'яним ореолом Небесна Цариця стояла на горі, вказуючи рукою на камінь у себе під ногами. Спершу чоловік злякався і стрімголов втік вниз по схилу, але незабаром перейнявся величчю Божої Матері і разом зі своїм супутником почав уклінно молитися, просячи наставити їх на вірний шлях. Третім свідком дивовижного бачення виявився пастух, який пас поруч овечу отару. Через деякий час Богородиця зникла - однак на скелі залишився відбиток Її ступні, з якого забило цілюще джерело. Пізніше монахи заснували там новий монастир, до якого сходилися паломники і подвижники.

А сама ікона, яка нагадує про чудову подію, з'явилася в Україні лише 1559 р. Її привіз із Царгорода патріарх Неофіт, передавши дворянці Ганні Гойській в подяку за дах над головою - жінка прихистила церковне посольство у своєму маєтку Орля. Образ пробув у садибній каплиці 38 років, поки його сила не зцілила Філіпа - сліпого брата аристократки. Після цього реліквію, від якої виходило променисте сяйво, помістили в Свято-Успенську Почаївську Лавру.

Почаїв, лавра

Що не можна робити цього дня

Не можна сваритися і сумувати — раніше люди вірили, що тоді цілий місяць інші будуть поводитися з тобою так само.

Заборонено скупитися, особливо, якщо це стосується знань — якщо хтось попросив поради, обов'язково її потрібно дати.

Не дозволяється ледарювати і довго спати — не встигнете зробити, що запланували.

Народні прикмети і традиції на 5 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: на небі багато зірок — чекайте на дощ через кілька днів;
  • ввечері по землі стелиться туман — буде спека;
  • яскраво мерехтять зорі в світанковий час — через кілька днів дощитиме;
  • павук плете павутину в бік півночі — чекайте на похолодання, півдня — ще буде спека;
  • гучно кричить сич — буде похолодання.

В цей період серед наших предків жнива перебували в самому розпалі, адже потрібно було закінчити їх до початку осінніх дощів. Але навіть за таких умов опівдні намагалися не працювати, тому що вірили — над полем літають духи, які заважають зібрати урожай. Жінки та дівчата збирали калину, зберігали ягоди на зиму. Ця рослина вважалася ефективними ліками проти багатьох хвороб. Дівчата навіть намагалися вмитися калиновим соком, щоб їхня краса не в'янула.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у маленькому містечку на Волині відремонтують 300 метрів дороги за 4 мільйони гривень