В Україні морква дорожчає, цибуля дешевшає, а огірки б'ють рекорди

На українському овочевому ринку спостерігаються різноспрямовані цінові тренди. Поки морква та огірки дорожчають через сезонні та погодні фактори, ціна на цибулю прогнозовано пішла вниз. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на аналітиків проєкту EastFruit.

Морква: ціна зростає через "міжсезоння"
 

Морква демонструє зростання цін, що стимулюється підвищенням торгової активності. Основна причина — скорочення пропозиції через сезонний фактор. Більшість господарств вже завершили продаж середніх сортів, а збір пізніх ще не розпочався.

Наразі якісні коренеплоди відвантажують по 8-15 грн/кг, що в середньому на 24% дорожче, ніж тижнем раніше. Попри це подорожчання, ціна на моркву досі на 35% нижча, ніж минулого року. Виробники планують подальше підвищення цін, якщо темпи збуту збережуться.

Цибуля: ціни пішли вниз на 20%
 

На відміну від моркви, ціни на цибулю знижуються. Головна причина — початок збору пізніх сортів у північних та західних областях, що суттєво збільшило пропозицію на ринку.


Гуртові ціни вже впали до 6-13 грн/кг, що в середньому на 20% дешевше за попередній тиждень. Варто зазначити, що фермери позбуваються переважно тієї цибулі, яка не підлягає тривалому зберіганню. Наразі цибуля на 24% дешевша, ніж торік.

Огірки: дефіцит та ціновий стрибок
 

На тепличних комбінатах України продовжує зростати відпускна ціна на огірки. Це зумовлено одразу кількома факторами, головний з яких — загальне скорочення пропозиції на тлі високого попиту.

Тепличні огірки надходять у продаж по 30-50 грн/кг, що в середньому на 15% дорожче, ніж минулого тижня. Пропозиція обмежена, оскільки ґрунтовий огірок уже практично не продається, а постачання тепличної продукції значно знизилося через похмуру та прохолодну погоду. Гравці ринку впевнені у подальшому подорожчанні, оскільки компенсувати дефіцит імпортом поки що не вдається.

Нагадаємо, раніше ми писали

Не переходьте за посиланням. "Нова пошта" попередила про шахрайську розсилку