Ротавірус: як вберегти себе та близьких від кишкової інфекції

Щороку ротавірусна інфекція стає причиною захворювань мільйонів людей у ​​всьому світі. Особливо небезпечна вона для дітей раннього віку. Як розпізнати ротавірус, захиститися від нього та правильно лікувати – читайте у матеріалі Дніпровської порадниці.

До того, як наука винайшла вакцину, більшість дітей віком до 5 років була інфікована ротавірусом хоча б один раз.

Підхопити ротавірусну інфекцію досить легко:

  • не достатньо ретельно вимити руки;
  • покупатися у забрудненій водоймі чи проконтактувати з хворим.

Заразитися ротавірусом можна і під час контакту із забрудненими поверхнями і предметами: іграшками, підлогою, меблями, одягом, під час їжі тощо. Ротавірус може залишатися на поверхнях протягом тижнів та навіть місяців.

Перші ознаки ротавірусної інфекції — різке підняття температури і блювота, пізніше з’являється тривала діарея.

У здорової дорослої людини ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх взагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення. Зазвичай, інкубаційний період при інфікуванні триває 2 дні. Блювота та діарея можуть тривати від трьох до восьми днів.

Специфічного лікування ротавірусної інфекції немає — лише симптоматичне.

Медики призначають пацієнту поліферментні препарати, адсорбуючі та в'яжучі засоби, жарознижувальні препарати. Важливо підтримувати водно-сольовий баланс організму: багато пити. За тяжкого перебігу захворювання передбачене внутрішньовенне введення рідини. Проводиться дезінтоксикаційна терапія.

Антибіотики при ротавірусній інфекції не призначаються.

Також раніше ми писали Як купити страховий стаж для майбутньої пенсії. Скільки коштує місяць роботи