Символ року. Як на Дніпропетровщині розводять кроликів та чи можна на них заробити

Кролик – символ 2023 року, символ тихого і затишного дому. Астрологи відзначають, що кролик подарує нам гармонію та добробут. Самі кролики дуже тихі, скромні та чуйні, відрізняються приємним характером і можуть легко налаштувати інших до себе. Сила Інь по суті кролика відповідає за турботу та спокій, сімейне вогнище та затишок. Отже, ми можемо сподіватися на добрий і спокійний рік. Про те, як розводити кролів на присадибній ділянці, які поради початківцям для сімейного бізнесу, чи варто ними займатися, кореспонденту Дніпровскої панорами розповів кролівник Анатолій Білан з села Лобойківка на Дніпропетровщині.

photo_2023-01-13_14-35-44

Для того, аби їх розводити, чоловік побудував відповідне приміщення на понад 150 метрів квадратних на власній земельній ділянці. Ця простора місцина ідеально підходить для того, щоб продовжувати розвиватися й розширювати господарство. А це для пана Анатолія не лише непереборне бажання, а й найближча перспектива.

Кролівництвом Анатолій захопився ще в дитинстві. Його родина, здається, завжди тримала кролів і продовжує їх розводити досі. Вирощуванню цих тварин Анатолій присвячував весь свій вільний час. 

Були періоди, коли поголів’я сягало 150 особин. Згодом то полишав це заняття, то знову повертався до нього. Наразі господар утримує одночасно близько восьмидесяти різновидів цих тварин, деякі збуває, нові купує. Таким чином прагне виділити найбільш підходящі для себе дві-три породи, які вирощуватиме постійно й розводитиме у великій кількості. Має намір для цього добудувати ще частину приміщення й давати лад тисячі особинам.

Зараз у його пріоритеті такі породи як європейська шиншила, термонська біла, німецький строкатий велетень. Такі кролі мають вражаючі розміри, деякі важать шість-сім кілограмів, а окремі навіть до десяти. 

Пан Анатолій по кілька годин кожного ранку й вечора присвячує догляду за кроликами, а коли трапляється вихідний, то й увесь день проводить біля вуханів.

Screenshot_7-1

А потрудитися є де, адже потрібно подбати про збалансований корм, вчасну вакцинацію, підтримання чистоти в крільчатниках, регулярну дезінфекцію приміщень, здійснювати контроль за розмноженням і ще з десяток важливих у догляді за цими тваринами справ. Все ж, каже чоловік, що біля улюбленців він не лише працює, а й відпочиває, бо займається справою, яку насправді дуже любить.

-Це ж не тільки м'ясо та шубка, а ще й неабиякий анти­депресант. Бо вони лагідні і дружелюбні. Обожнюють, коли їх гла­дять по спині і голові — тоді ти­хенько поскрипують зубами або на­віть муркотять. Висловлюють свою симпатію по-дружньому тицяючи мене носом», - розповідає Анатолій. - Коли ображаються, а це може статися через неналежний догляд або грубу поведінку чи різкий тон голо­су, притискають вуха і можуть го­лосно цокати зубами. Сплять дуже ку­медно — мордочка і вуха постійно рухаються: так вони намагаються відчути навколо себе запахи і зву­ки, щоб вчасно зреагувати на не­безпеку.

Господар витягнув із клітки великого кроля, він майже весь білий, тільки з темними плямами по боках. По хребту йде темна смуга. Вуха чорні. Навко­ло очей - чорні цятки. А плями бі­ли носа нагадують крила метелика. Від цього й назва породи така – метелик.

Цікавимося, чи весь час тварини живуть у клітках, чи влітку можна їх відпускати на волю?

Якось спробував, але вони почали рити нори, як і іхні родичі в дикій природі», - пояснює Анатолій.

Чи можна заробити на кролях

Вважається, що через те, що кролі невибагливі в їжі, швидко ростуть і приносять чимале потомство, на них можна швидко заробити. Чи так це, ми й спитали в господаря?

Бачу ви до справи підходите ретельно, мабуть, мені доведеться взяти свого нотатника», - сказав він і пішов до будинку, повернувшись за хвилину, додав: - Розумієте, раніше вирощуванням кролів займалися більше, були й великі кролеферми, а щараз з ними лишилися або фанати, або ті, хто займається селекцією і працює на виставках. Я по виставках більше їжджу заради якоїсь конкретної породи, друзів побачити, їхніми справами поцікавитися, тому я більше фанат-початківець.

Далі він розгорнув товстий зошит й почав розповідати з аргументами:

Якщо брати вартість одного кілограма кролятини на ринку, то це в середньому 140-170 гривень за кілограм. У порівнянні з іншими видами мяса – це гарна ціна. Це майже так само, як яловичина. Але, щоб виростити бичка, потрібно чекати рік, а кролі виростають до товарного виду набагато швидше, та й у кормах вони не перебірливі, хоч зерно теж потрібне.

Тому я вважаю, що кролівництво може бути досить рентабельним бізнесом з тієї причини, що одна тварина протягом року здатна відтворити живу масу в 50 разів більше її власної.

Тушка кролика завважує орієнтовно 1,5-2,3 кг. Порахуємо це в ринкових цінах і вийде, що одна тушка може коштувати від 200 до 400 грн.

Тобто за сезон, продавши, наприклад, 500 тушок, можна отримати від 90 до 150 тис. грн. Але, на жаль, попит відстає від пропозиції», - каже пан Анатолій.

 За його словами, у бізнесі з розведення кроликів є свої переваги й недоліки. До переваг кролівництва можна віднести досить швидку окупність, високу рентабельність, корисність виробленої продукції, і багатогранність бізнесу. Бо можна ж не лише м’ясом торгувати, а й шкурками, вичиняти їх і шити хутряні вироби.

Screenshot_12

А от про недоліки ми розповімо в наступному матеріалі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, шо В счетах за газ не будут указаны кубы. Нафтогаз разъясняет