Рятуємо сенполію: 2 головні причини, чому вона гине у новачків

Ви мріяли про пишну квітучу сенполію, але вона чомусь не радує вас своїм цвітінням, а навпаки – чахне і хворіє? Не хвилюйтеся, ви не самотні! Багато початківців квітникарів стикаються з проблемою загибелі фіалок. Сьогодні Дніпровська порадниця розкриє дві найпоширеніші причини, через які ваші улюблені квіти можуть загинути.

Причина №1: неправильний полив

Найчастіше сенполії гинуть через неправильний полив. Багато хто з нас звикли поливати рослини зверху, просто ллючи воду в горщик. Однак для фіалок такий метод поливу є згубним. Вода, потрапляючи на листя і в розетку, провокує розвиток гнильних процесів і, як наслідок, загибель рослини.

Як правильно поливати сенполію

  • Нижній полив: Найбезпечнішим способом є нижній полив. Поставте горщик з фіалкою в ємність з водою на 15-20 хвилин, щоб грунт просочився вологою знизу. Після цього обов'язково злийте зайву воду з піддону.
  • Полив по краю горщика: Якщо у вас немає можливості організувати нижній полив, можна поливати фіалку дуже обережно по краю горщика, намагаючись не потрапляти на саму рослину.

Причина №2: надмірний полив

Ще одна поширена помилка – надмірний полив. Застій води в грунті призводить до загнивання кореневої системи фіалки. Пам’ятайте: краще пересушити рослину, ніж залити. Однак і тут важлива міра. Якщо грунт буде постійно пересушеним, це також негативно позначиться на стані фіалки.

Як визначити оптимальний режим поливу

  • Перевірте грунт: Перед поливом обов’язково перевірте верхній шар грунту. Якщо він підсохнув на глибину близько 1 см, можна поливати рослину.
  • Сезонність: Влітку, коли повітря сухе і тепле, фіалку потрібно поливати частіше, ніж взимку.
  • Індивідуальні особливості: Кожна рослина індивідуальна, тому оптимальний режим поливу може відрізнятися для різних сенполій.

Також раніше ми писали Корисні поради щодо пересадки кімнатних квітів