Сезон алергії: як захиститись від впливу амброзії (поради фахівців)

З середини липня аж до перших заморозків амброзія масово цвіте і викликає сильну алергію. Українцям радять як захиститися від впливу амброзії. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на  Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Одна рослина може утворити від 4 мільйонів до 10 мільярдів зерен пилку. Вони легко поширюються повітрям на десятки кілометрів.

Пилок фіксували на висоті 5000 метрів над рівнем моря і на відстані до 160 кілометрів від найближчого місця зростання амброзії. Тобто іноді можна відчути алергічні прояви від цієї рослини, навіть якщо вона не росте у тому чи місті або селі.

Алергічні реакції в нашому організмі викликають білки, які містяться в пилку амброзії. Відомо 11 з них, але головними є Amb a 1 (алерген Е) і Amb a 2 (алерген К).

Коли пилок амброзії потрапляє на слизову носа та бронхів, ці сполуки провокують імунну реакцію, яка й призводить до сльозотечі, підвищення температури тіла, різкого запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що може викликати напади бронхіальної астми.

Хворобливий стан, який викликає амброзія, часто супроводжується стомлюваністю, підвищеною дратівливістю, зниженням апетиту, депресією та нападами головного болю.

Є дослідження, які свідчать, що підвищення рівня вуглекислого газу та азотних сполук, а також потепління ще більше посилюють алергенність пилку.

Щоби вберегтися, вразливим людям слід обмежити контакт з пилком у час масового цвітіння. У цьому допоможуть респіратори та медичні маски, уникання місць зі значними заростями амброзії (пустирі, будівельні майданчики, узбіччя доріг та залізниць), зачинені вікна автомобіля під час подорожей ландшафтами з можливим зростанням рослини. А у періоди, коли концентрація пилку найвища, варто навіть зачинити вікна помешкання.

Боротися з амброзією надзвичайно складно, адже від самого початку пропустили її масове поширення. Можна боротися з амброзією хімічними методами, але тільки на обмежених площах.

Тому варто двічі за сезон скошувати зарості амброзії: у період до цвітіння та за місяць після цього. Не можна косити її у травні-червні та у посушливий період без поливу.

Амброзію можна знищити механічно – просто вирвавши з коренем. Це особливо ефективно, якщо рослина росте довкола адміністративних будівель, дитсадків, шкіл та на території рекреаційних зон.

А для того, щоб амброзія не захоплювала Україну, варто відновити рослинний покрив там, де він знищений чи пошкоджений. Йдеться про ділянки вздовж будівництва нових автодоріг, про пустирі, зони з переміщеними ґрунтами тощо.

Також раніше ми писали Шалена спека повертається в Україну: на яку погоду очікувати у серпні у Дніпрі