Сезон павуків. Чому у Дніпрі та за містом багато павутини (фото, відео)

Початок вересня у місті відчувається зі зниження температури вночі, а варто виїхати трохи за місто, де безвітряно, тепліше і більше комах, одразу побачимо мерехтливі в повітрі павутинки. Їхня пряжа зараз скрізь: по кущах, стелиться по траві. Це робота павуків-тенетників. Особливо висвічує «вересневий шовк» роса, що сяє на сонці. Не помічена, прилипша до обличчя, вона погано змивається і надовго залишає неприємне враження. Чому літають павуки, — розповідає Дніпровська панорама.

Раніше при великій кількості павутини виникали питання: «Чому саме восени і звідки вона з'являється?» Відповідь проста. До осені паучіхи дають величезне потомство. Воно не може прогодуватись біля матері. До того ж мати до осені втрачає свої інстинкти і, оскільки всі павуки — хижаки, вона починає полювати своє потомство. Навіть спарюючись павук-самець має принести павучці жертву, інакше вона з'їсть його самого.

павук

Навіщо павуки літають на павутинні

Міграційний процес - природне явище, проте деякі павуки не вміють літати навіть на павутинні. Займаються перельотами дрібні представники сімейства павукоподібних – тенетники, . Решта живуть все життя однієї території чи селяться поруч.

Павуки, що літають, готуються до подорожі наприкінці вересня. У такий спосіб відбувається розселення молодого покоління, готового до спаровування, і навіть самок з коконом, у якому перебувають яйця. Таке прагнення пов'язане із способом життя. Багато павуків живуть поодинці, збираються парами тільки в період спарювання. Решту часу самостійно полюють на певній території.

Павуч спочатку будує мережу для переселення. Біологи її називають транспортною. Робить павучок її такої довжини, що її відриває вітер. Вертикальні потоки повітря піднімають її вгору, а павучок, підібгавши лапки до тіла, починає політ.

Якщо обережно зловити павутину, уважно оглянути, можна побачити господаря-пілота. Під час польоту він пересувається павутинням, цим зміщує центр ваги, збільшує або зменшує її довжину і цим управляє своїм польотом.

Буває, що переплітаються кілька ниток, тоді виходить багатопілотний екіпаж. Таким чином, павуки піднімаються на п'ять кілометрів і вище. У сильний вітер павуки розселяються дуже далеко. Зафіксовано навіть дальність у триста кілометрів.

У вологому повітрі павутинки важчають, у тиху погоду розстилаються травою, повисають на гілках кущів і дерев. "Пілоти" залишають "транспорт" і розбігаються, приступають до самостійного життя на новому місці. Усі павуки ведуть хижий спосіб життя та майже завжди корисні.

Ну а зараз павуки використовують теплі дні, що залишилися, щоб наловити більше здобичі і щільніше наїстися перед зимівлею.

Ось чому саме сонячної теплої осені ви можете бачити так багато павутиння.

Нагадаємо, раніше ми писали: Дельфіни біля берега. У Бердянську на Азовському морі побачили справжнє диво (відео)