Шкідлива для організму. Кому не можна їсти редиску

Хоч редиска й вважається одним із перших весняних овочів, багатих на вітаміни та мікроелементи, вона може бути не корисною для всіх. Кому не можна їсти редиску, про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Кому ж слід обмежити вживання редиски?

Людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Редиска містить ефірні масла, які можуть дратувати слизову оболонку шлунка та кишечника, загострюючи гастрит, виразку, панкреатит та інші проблеми.
Хворим на жовчнокам'яну хворобу. Вживання редиски може стимулювати жовчовиділення, що може призвести до руху каміння та больових відчуттів.
Тим, хто має проблеми з нирками. Редиска має сечогінний ефект, тому її вживання може негативно вплинути на роботу нирок, якщо вони вже нездорові.
Гіпотонікам. Цей овоч може знижувати тиск, тому людям з артеріальною гіпотензією його слід їсти з обережністю.
Вагітним та годуючим жінкам. Вживання редиски може викликати здуття живота та інші проблеми з травленням, а також негативно вплинути на плід або дитину.
Окрім того, редиску не рекомендується вживати натще, адже це може призвести до печії та дискомфорту.

Діабет

Редиска має деякі властивості, що здатні знижувати рівень цукру в крові. Саме тому людям з діабетом варто включати редиску в свій раціон в періоди підвищеного цукру в крові, але бути обережними при нормальних і низьких показниках, щоб не потрапити в стан гіпоглікемії.

Кому можна їсти редиску, але в обмеженій кількості

Деяким категоріям людей лікарі рекомендують їсти редиску, але в невеликій кількості. У таких випадках варто пильно стежити за своїм самопочуттям і виключити редиску при негативних реакціях організму. Ось список цих людей:

діти у віці від трьох до семи років
люди після операцій на органах шлунково-кишкового тракту
люди з гострими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також печінки і нирок
хворі холециститом
люди, що страждають від весняних алергічних реакцій
люди котрі перенесли серйозні харчові отруєння.

редиска салат

Важливо пам'ятати:

Редиска – це корисний овоч, але його слід вживати помірно.
Якщо ви маєте якісь проблеми зі здоров'ям, перед вживанням редиски краще проконсультуватися з лікарем.
Людям, яким дозволено їсти редиску, слід вживати її свіжою, додаючи до салатів, окрошки та інших страв.
Необхідно також зазначити, що редиска може мати й алергенні властивості.

Тому, якщо ви вперше її їсте, почніть з невеликої порції та простежте за реакцією організму.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете отримати максимум користі від цього смачного та корисного овочу, не завдаючи шкоди своєму здоров'ю.

редис