Що було на місці монументу Слави у Дніпрі 70 років тому (фото)

Одним з найбільш помітних пам'яток міста Дніпра є монумент Слави, присвячений воїнам-партизанам та підпільникам, які загинули під час другої світової війни. Пам'ятник має свою історію, досить непросту. Задум був грандіозний, втілення досить тривалим. Зберіглися світлини підготовки місця під зведення монументу й початку будівництва. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інтернет-спільноту "Історія в фотографіях. Катеринослав- Дніпропетровськ".

Спочатку хотіли створити "Колону Слави" й встановити неподалік від історичного музею, на Соборній площі. Потім вирішили обрати інший простір. 

Для Монумента Слави на кілометр продовжили головний проспект.

Автори пам'ятника – скульптори Василь Іванович Агібалов та Михайло Федорович Овсянкін, архітектори – Анатолій Олександрович Максименко та Ерік Юрійович Черкасов за участю інженерів інституту «Укрміськбудпроект».

31 жовтня 1967 року відбулося урочисте відкриття пам'ятника Вічної Слави. 

Пам'ятник є 25-метровим чотиригранним пілоном, встановленим на широкій основі і облицьованим плитами рожевого граніту. На вершині пілона височить виконана з титанового сплаву постать Батьківщини-Матері. Вона тримає у правій руці смолоскип як символ свободи, у лівій – пальмову гілку як символ пам'яті. У нижній частині пілона – горельєфна група з трьох гранітних скульптур воїнів, партизанів та підпільників. Загальна висота пам'ятника – 29,5 метрів.

Монумент Слави справді став для городян одним із визначних символів другої половини XX століття і сьогодні продовжує зберігати своє значення у сакральному та культурному просторі міста на Дніпрі.

 Раніше ми писали про: Вирує, як справжній. Як 10 років тому у Дніпрі відкривали водоспад «Поріг ревучий» (фото)