Що було на місці монументу Слави у Дніпрі 70 років тому (фото)

Одним з найбільш помітних пам'яток міста Дніпра є монумент Слави, присвячений воїнам-партизанам та підпільникам, які загинули під час другої світової війни. Пам'ятник має свою історію, досить непросту. Задум був грандіозний, втілення досить тривалим. Зберіглися світлини підготовки місця під зведення монументу й початку будівництва. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інтернет-спільноту "Історія в фотографіях. Катеринослав- Дніпропетровськ".

Спочатку хотіли створити "Колону Слави" й встановити неподалік від історичного музею, на Соборній площі. Потім вирішили обрати інший простір. 

монумент Славы площадка

Для Монумента Слави на кілометр продовжили головний проспект.

монумент за год

монумент перед установкой

MyCollages - 2023-05-06T154841.949

Автори пам'ятника – скульптори Василь Іванович Агібалов та Михайло Федорович Овсянкін, архітектори – Анатолій Олександрович Максименко та Ерік Юрійович Черкасов за участю інженерів інституту «Укрміськбудпроект».

монумент строительство

монумент

31 жовтня 1967 року відбулося урочисте відкриття пам'ятника Вічної Слави. 

MyCollages - 2023-05-06T155529.931

Пам'ятник є 25-метровим чотиригранним пілоном, встановленим на широкій основі і облицьованим плитами рожевого граніту. На вершині пілона височить виконана з титанового сплаву постать Батьківщини-Матері. Вона тримає у правій руці смолоскип як символ свободи, у лівій – пальмову гілку як символ пам'яті. У нижній частині пілона – горельєфна група з трьох гранітних скульптур воїнів, партизанів та підпільників. Загальна висота пам'ятника – 29,5 метрів.

MyCollages - 2023-05-06T155728.053

Монумент Слави справді став для городян одним із визначних символів другої половини XX століття і сьогодні продовжує зберігати своє значення у сакральному та культурному просторі міста на Дніпрі.

 Раніше ми писали про: Вирує, як справжній. Як 10 років тому у Дніпрі відкривали водоспад «Поріг ревучий» (фото)