Що обов'язково потрібно зробити у червні для рекордного врожаю яблук, груш, слив та персиків

Мало хто знає, що тільки три-сім відсотків квіток плодових дерев перетворюються на нормальні плоди, інші обсипаються. Щоб одержати якісний урожай, зав'язі необхідно проріджувати, пише Дніпровська панорама.

Якщо на дереві багато зав'язей, це призводить до дисбалансу між площею листової поверхні дерева і кількістю плодів, що утворюються в кроні. За низького врожаю плоди швидко ростуть, передчасно дозрівають, але м'якоть у них пухка, тому вони погано зберігаються. Якщо ж урожай помірний, то й плоди в міру великі, з характерними для сорту забарвленням та смаком.

Суха маса резервної зав'язі, що обсипається, досягає половини маси всього вирощеного врожаю. У результаті різко погіршується якість продукції, а дерево не закладає квіткових бруньок під урожай наступного року та переходить на періодичне плодоношення. Тому при рясному цвітінні проводиться проріджування квіткових бруньок.

яблука

Штучне проріджування квіток і зав'язей на садових ділянках роблять, головним чином, на персиках і сливах, що утворюють рясну зав'язь, а іноді і на яблунях і грушах, особливо слаборослих, і після масового природного опадіння в червні.

Природне опадання зав'язей має фізіологічну основу. Спочатку опадають пошкоджені квітки та незапліднені зав'язі, пізніше – запліднені. Опад останніх пов'язані з нестачею поживних речовин, необхідні розвитку зародка насіння. Плоди, що залишилися на дереві після опадіння і ручного проріджування ростуть швидше, вони повноцінніші за своїм біохімічним складом.

Зверніть увагу. При ручному проріджуванні видаляють зайві зав'язі, залишаючи не менше 30 листків на плід.

Нагадаємо, раніше ми писали: Перше підживлення перцю. Як досягти відмінного результату