Без черг, але є попит. Що відбувається в аптеках Дніпра

В аптеках Дніпра сьогодні зранку почався активний день. Виник підвищений попит на препарати йодид калію. У деяких аптеках попит на медикаменти був настільки високий, що його швидко розкупили, розповідає кореспондент Дніпровської панорами з посиланням на власні джерела. 

Підвищений попит

Підвищений попит на медикаменти виник після заяви Зеленського про ймовірний теракт на ЗАЕС

У МОЗ же попередили, що закидатися йодидом для профілактики небезпечно.

Наш кореспондент пройшовся аптеками міста 

Наш кореспондент пройшовся містом і поспілкувався з фармацевтами в аптеках. Нам розповіли, що дійсно цікавляться та купують активно таблетки калія йодид. Подібна ситуація була торік, коли раптово почали купувати йодмісткі препарати. Їх купували навіть ті, кому вони зовсім не потрібні. А ці ліки можуть лише нашкодити, якщо їх приймати не правильно. Це дуже важливо знати, на це звернули увагу фармацевти, аби покупці не зробили собі біди.

Калію йодид у нас ще не розкупили, просто той, що з ранку отримали, вже весь зарезервували. Я не знаю, заберуть його завтра-післязавтра чи ні. У нас часто буває, що замовлять, а потім не забирають. L-тироксини та Еутирокс не розкуповують, беруть як завжди. Тож ніякого ажіотажу, - розповіла нам в одній аптеці фармацевт.

В іншій аптеці зізнались, що препарати йодид калію вже розкупили. Ще в одній сказали, шо все спокійно, але трохи збильшився попит, немає ніякого ажіотажу.

Важливе звернення МОЗ

У МОЗ наголосили, що йодид калію не захищає людину від радіації, а лише здатний захистити щитовидну залозу від впливу радіоактивного йоду, який виділиться у разі аварії на ЗАЕС. Щоб убезпечити себе від викиду радіації, потрібно дотримуватися трьох правил: перебувати в цей момент у укритті, стежити за офіційною інформацією та дотримуватися вказівок органів влади.

Приймати йодид калію з метою профілактики заборонено. Це можна робити лише у випадку, якщо влада або ДСНС дадуть відповідну вказівку.

Приймати йодид калію для "профілактики" без потреби — неприпустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово. Тобто вживання йоду зараз не має сенсу, — наголосили в МОЗ.

Чому йодид калію не можна пити для профілактики

йодид калия

Пити таблетки йодиду калію з профілактичною метою заздалегідь не припустимо.

При безсистемному прийомі може статися порушення функцій щитоподібної залози. Можливе передозування з побічними симтомами.

Коли люди приймають ці ліки самі, не знаючи про стан щитовидної залози, рівень антитіл, рівень йоду, це може призвести до передозування. А надлишок йоду може викликати симптоми подразнення з боку шлунково-кишкового тракту, нудоту, блювання, послаблення випорожнення, - зазначила лікар-терапевт Марина Крапівнер.

У разі дефіциту йоду в організмі дозування та схему прийому ліків призначає лікар за показаннями. А при радіаційній небезпеці йодид калію приймається разово в момент самої радіаційної події.

Тимчасова блокада функції щитовидної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не відбивається на стані здоров'я дітей та дорослих.