Тепер гарячі батареї. Лайфхак від дніпровських сантехників: як прибрати повітря з системи опалення (фото, відео)

У Дніпрі 10 листопада 2023 року розпочався новий опалювальний сезон. У місті вже працює 100 % котельних. Але в деяких квартирах не потеплішало через заповітрювання в системі опалення. Найчастіше це вже проблема у внутрішньобудинковій мережі опалення, про що не всі мешканці багатоповерхівок знають. І не завжди з цим справляються пристрої для спуску повітря з радіаторів центрального водяного опалення - так звані крани Маєвського, які є у деяких багатоповерхівках. У Дніпрі сантехніки запропонували свій лайфхак, замінивши такий кран Маєвського на звичайний кран для спуску води та повітря. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".  Із цією проблемою зіткнулась наша кореспондентка, тож як кажуть, перевірено на собі!

Заповітрювання системи опалення: кран Маєвського не допоміг

Опалювальна система - це складний механізм, який вимагає регулярного обслуговування. Однією з важливих процедур є видалення повітря з системи. Повітря в системі опалення може призвести до зниження ефективності опалення, а також до пошкодження обладнання.

Ольга мешкає на останньому, 10-му поверсі багатоповерхівки. І саме в її квартирі встановлені так звані крани Маєвського на радіаторах. Після початку опалювального сезону, як зазвичай, для видалення повітря з системи опалення були відкриті спеціальні пристрої - крани Маєвського, які встановлені в квартирі дніпрянки. Саме після видалення повітря з системи, опалення повинно було з'явитися у всіх мешканців будинку.

Справка

Кран Маєвського - це вентиль, який розташований на верхній частині радіатора. Для видалення повітря з системи необхідно відкрити кран Маєвського і почекати, поки з нього не почне виходити повітря. Вихід повітря супроводжується характерним шиплячим звуком.

Але цього разу це взагалі не допомогло. Після відкриття кранів нічого не змінилося - повітряний затор не зміг вийти з системи, тому батареї залишалися холодними.

"Через кран Маєвського не міг вийти повітряний затор. Батареї були крижані, їх текла холодна вода. Спускати повітря чи воду через підвал ОСББ категорично відмовлялися. Так і сиділи у холоді. Але сантехніки підказали секрет, як запустити опалення у багатоповерхівці", - каже Ольга.

Як прибрати повітря з системи опалення: лайфхак від сантехників Дніпра

Ситуація з опаленням у багатоповерховому будинку ніяк не змінювалася. Але на допомогу прийшли сантехніки, які підішли до питання більш радикально. Якщо у даному випадку кран Маєвського не справлялвся з питанням розповітрювання системи опалення, то треба було від нього відмовлятися. Сантехніки замінили кран Маєвського на звичайний кран високого тиску - і це спрацювало. Тепер через кран вийшла вода з повітрям, система розповітрилась та усі мешканці будинку відчули тепло у свої квартирах. Тим більше система постійно "заповітрюється", а з новим краном значно легше її продувати.

Причини появи повітря в системі опалення

Хоча опалювальний сезон розпочався та у місті запрацювали вже всі котельні, не всі люди розуміють, чому в їх оселях все одно немає тепла. І в деяких випадках проблема не в котельнях, від яких тепло подається по магістралях до будинків як належно, а вже у внутрішньобудинковій системі, де йде заповітрювання.

"Люди часто не розуміють, що проблема не в котельнях, а вже конкретно в батареях та трубах у будинку", - каже дніпрянка Ольга.

Окрім цього, через погано продуті батареї з'являється конденсат на вікнах, і створюється почуття, що в оселі погане опалення.

Повітря в систему опалення може потрапити з різних причин, про що слід пам'ятати:

  • При заповненні системи водою.
  • Через нещільності в трубопроводі або арматурі.
  • Через розширення води при нагріванні.

Запобігання появі повітря в системі опалення

Щоб запобігти появі повітря в системі опалення, необхідно:

  • Правильно заповнювати систему водою.
  • Регулярно перевіряти герметичність системи.
  • Замінювати крани Маєвського при необхідності.

Слід пам'ятати, що видалення повітря з системи опалення - це важлива процедура, яка допоможе зберегти ефективність системи і продовжити термін її служби.