Щоденні гарячі обіди, соціальна та психологічна допомога: як у Дніпрі опікуються людьми похилого віку

У Дніпрі люди поважного віку отримують безперервну допомогу від міста - гарячі обіди, поміч вдома та екстрене (кризове) втручання. За завданням міського голови Бориса Філатова у Дніпрі профільний департамент піклується про людей похилого віку. У вівторок, 22 серпня, чергова по місту начальниця управління соціального захисту департаменту соціальної політики Дніпровської міськради Ірина Максименко завітала до відділу Дніпровського міського територіального центру в Самарському районі, де проінспектувала якість надання послуг, поспілкувалась зі співробітниками закладу та його підопічними. Про це повідомляє "Дніпровська панорама" з посиланням на Дніпровську міську раду.

IMG_4426

"У Дніпровському міському територіальному центрі на обліку перебуває більше ніж 11,6 тис. осіб поважного віку та з інвалідністю. Близько 1 тис. з них - ВПО. Відділи терцентру в усіх районах Дніпра забезпечують своїх підопічних гарячими обідами та денним доглядом, який включає в себе масаж, спортивну руханку, заняття творчістю тощо. Ті, хто не здатен відвідати терцентр, мають можливість отримувати допомогу вдома, зокрема і обіди, які доставляє соціальний робітник. Щоденно харчування у відділах терцентру по всьому Дніпру отримують більше ніж 5,6 тис. людей. Обіди складаються з гарніру, м'яса, овочевого салату, хліба, чаю та печива", - зазначила чергова по місту Ірина Максименко.

IMG_4374

Відділ територіального терцентру в Самарському районі щоденно опікується близько 1,5 тис. людей. Одна з постійних відвідувачок - пані Марія. Жінка звернулась до закладу після поради знайомої, наприкінці минулої зими. Відтоді ходить щоденно.

"Найбільше мені  подобається спілкування, персонал дуже чуйний, уважний. Піклуються про нас ніби про рідних батьків. Ми робимо руханку, різні терапевтичні вправи, відвідуємо психолога, нам роблять масаж. Попри мій вік (71 рік) я учасниця танцювальної групи, яка тут працює, в нас є репетиції, концерти. Буває і йти додому не хочеться", - поділилась Марія Литвин, підопічна відділення Дніпровського міського територіального центру в Самарському районі.

IMG_4387

Наступна точка перевірки - Дніпровський міський соціальний гуртожиток по вул. Карагандинській, 7-А. Чергова по місту перевірила виконання доручень мера щодо піклування про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також внутрішньо переміщених осіб. У закладі проживають 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років та 11 ВПО. Всі вони отримують психологічну, соціальну, інформаційну та юридичну допомогу. Також з ними постійно працюють соціальні педагоги та фахівці з соціальної роботи.

IMG_4439

"Усі послуги, які надає гуртожиток, абсолютно безкоштовні. У разі потреби людина може або самостійно звернутись сюди по допомогу, або її можуть сюди направити, наприклад, навчальний заклад. Працівники та мешканці гуртожитку від початку повномасштабного вторгнення рф готують смаколики для наших захисників та передають їм на блокпости. А також мешканці закладу долучились до плетіння маскувальних сіток у школах та чергували у шпиталях, допомагаючи пораненим", - розповіла Ірина Максименко.

IMG_4400

У вересні 2023 року в соціальному гуртожитку має початися ремонт. У закладі планують оновити кімнати та коридори, кабінети, їдальню, санвузли, стіни приміщень загального користування. Також замінять електропроводку, систему вентиляції та освітлення, остання стане більш економною. У душових замість перегородок з’являться стіни. Усе це має на меті покращити умови проживання мешканців гуртожитку.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що вчителі Дніпра створюють зручний розклад уроків для змішаної системи навчання.